Tehno
StoryEditor

Google mijenja pretraživanje - Što to znači za medije?

17. Svibanj 2023.

Na svojoj godišnjoj konferenciji Google I/O  koja se održala prošlog tjedna Google je najavio niz ‘eksperimenata‘ i promjena koje dolaze u Googleovu tražilicu i samo pretraživanje a sve, naravno, uz pomoć umjetne inteligencije.

Možda potaknuti predstavljanjem ChatGPT-a i strahom kako će ih ovaj zamjeniti, tj. kako će ugroziti njihov model na kojem zarađuju ogromne svote novca. Naravno, radi se o oglasima koji se pojavljuju u Google tražilici, a strah da će ljudi manje ‘googlati‘ ozbiljan je strah za glavešine u ovom tech gigantu.

Uz brojne novitete koji su predstavljeni na konferenciji, najviše je pažnje privukla baš implementacija umjetne inteligencije u sam Google, čime se mijenja način na koji će se pokazivati pretraživanie pojmova. Ova promjena će se svakako negativno odraziti na promet prema svim ostalim web stranicama, jer će se Google potruditi da vam na svojoj početnoj stranici pruži što više informacija kako bi ‘klik‘ na neki  portal postao nepotreban.

image

ai google tražilica

foto

Naime, kada ova opcija bude dostupna svima, prilikom upita pretraživanja, Google više neće, kao i sada, pri vrhu staviti poveznice na kojima možete naći odgovor na upit, već će u prvom planu biti odgovori Googleove umjetne inteligencije. Također, bit će dostupna mogućnost nastavka razgovora s Googleovom AI kako bi se došlo do konkretnijeg, odnosno korisnijeg odgovora.

To znači manji promet za sve osim za Google, a tu će najviše ispaštati mediji i izdavači od kojih mnogi žive od ova klikova, oglasa, bannera i slično.

Mnogi su već potegnuli pitanje autorskih prava jer Google svoj AI trenira upravo podacima sa stranica i portala kojima će smanjiti doseg i pokazivanja pa bi svakako bilo pošteno da se riješi sustav u kojem će se izdavačima omogućiti neki oblik naplate. Naravno, iz kompanije su rekli da o tome ni ne razmišljaju te naglašavaju da se koriste podaci koji su otvoreno dostupni na internetu. Inače, za Google su vjerojatno svi podaci dostupni na internetu pa ne čudi njihova oholost.

19. travanj 2024 08:02