Tehno
StoryEditor

Infobip s državom sudjeluje u europskom projektu za infrastrukturu i usluge u oblaku

14. Ožujak 2024.

Vlada je u četvrtak donijela zaključak kojim podržava sudjelovanje Republike Hrvatske i tvrtke Infobip u Važnom projektu od zajedničkog europskog interesa (VPZEI) za područje infrastrukture i usluga u računalnom oblaku sljedeće generacije.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić je kazao kako danas europske kompanije drže samo manji dio globalnog tržišta usluga u oblaku. Kao odgovor, 12 europskih zemalja i stotinjak kompanija udružile su se u projekt od zajedničkog europskog interesa u području infrastrukture i usluga u računalnom oblaku sljedeće generacije.

Kroz navedeni projekt, kako je naveo, cilj je sinergijom uključenih dionika kroz istraživanje i razvoj učiniti EU globalno konkurentnijom u području usluga u oblaku.

Hrvatska je zajedno sa Infobipom kao našom vodećom kompanijom u ovom području dio tog velikog europskog konzorcija, kazao je Erlić.

- Ovakvi istraživački projekti potiču znanstvena istraživanja i suradnju, stvaraju nova visokotehnološka radna mjesta te pozicioniraju Hrvatsku kao zemlju otvorenu za industriju nove generacije - istaknuo je Erlić.

U obrazloženju odluke Vlade navodi se i kako Njemačka i Francuska zajednički koordiniraju ovaj projekt u kojemu, uz Hrvatsku, Njemačku i Francusku, sudjeluju i Belgija, Mađarska, Italija, Latvija, Luksemburg, Poljska, Slovenija, Španjolska i Nizozemska.

27. travanj 2024 10:45