Tehno
StoryEditor

Od ChatGPT-ja do pada SVB-a: Donosimo pregled najznačajnijih tehnodogađaja u 2023.

30. Prosinac 2023.

Nema sumnje da će 2023. uglavnom biti zapamćena kao godina generativne umjetne inteligencije, a glavno lice ove godine na izmaku definitivno je Sam Altman i njegov OpenAI koji je sa svojim ChatGPT-jem izazvao više interesa nego bilo koja druga aplikacija koja je ikad postojala dosegnuvši tako milijune korisnika u manje od tjedan dana. S primjenom generativne umjetne inteligencije nastalo je i uzbuđenje i strah oko toga što nam nosi budućnost i hoće li nas umjetna inteligencija sve koštati posla. Ipak, slava OpenAI-a je potaknula tehnološke divove da se sve više kreću u smjeru umjetne inteligencije.

Osim razvoja umjetne inteligencije što se to još događalo u tehnološkom sektoru proteklih 12 mjeseci?

Propast SVB-a

Iako smo već i zaboravili na to, 10. ožujka se srušila banka Silicon Valley (SVB), 16. najveća banka u SAD-u i financijska slamka spasa za mnoge tehnološke tvrtke. Ovaj je događaj potresao tehnološki sektor, baš kao i bankarski, te ostavio dugotrajne posljedice na tvrtke i zaposlenike. Podsjetimo, dionice SVB-a počele su naglo padati nakon što je banka objavila njihovu prodaju u iznosu od 2,25 milijardi dolara kako bi ojačala svoje financije.

Dionice SVB-a zabilježile su najveći jednodnevni pad u povijesti jer su pale za više od 60 posto i izgubile još 20 posto u trgovini nakon zatvaranja trgovanja. Tvrtka je pokrenula prodaju dionica nakon što je izgubila oko 1,8 milijardi dolara kada se riješila dijela portfelja, uglavnom američkih državnih obveznica. Sve je to uznemirilo ulagače koji su uvidjeli dublje probleme u SVB-u pa su krenuli masovno izvlačiti novac iz banke što je na kraju dovelo do bankrota.

Drugi je to najveći bankrot neke banke u SAD-u, nakon propasti banke Washington Mutual tijekom financijske krize 2008. godine, koja je zatvorena s 307 milijardi dolara imovine i 188 milijardi dolara depozita. Međutim, propast SVB-a veći je šok od propasti Washington Mutuala oko koje je mjesecima prije rasla zabrinutost. SVB je, s druge strane, bila naizgled stabilna financijska institucija kojoj su vjerovali mnogi venture kapitalisti. Također, posljednjih godina, točnije, 2020. i 2021. godine, u američkom bankarskom sustavu nije propala niti jedna banka.

Odlazak najpoznatije ptičice

U srpnju je stigao značajan rebranding za Twitter, njegova prepoznatljiva plava ptičica i naziv ‘Twitter‘ više ne postoje, sada se nekada najpoznatija društvena mreža zove X. Ovaj potez je izazvao veliku raspravu pri čemu su neki korisnici prihvatili promjenu kao simbol inovacije dok su je drugi kritizirali kao nepotrebnu i zbunjujuću.

Pod vodstvom Elona Muska, Twitter je u 2023. implementirao nekoliko promjena politike poput dopuštanja veće slobode govora i izražavanja što je dovelo i do povećanog govora mržnje, dezinformacija i uznemiravanja platformi, plaćanja plave kvačice te promjene API-ja što su mnogi osudili kao korak prema sprječavanju inovacija i ograničavanja mogućnosti izrade korisnih alata za platformu.

Pojednostavljeno rečeno, vodstvo i osobnost Elona Muska bili su u središtu kontroverze oko Twittera, odnosno X-a ove godine, a njegove kontroverzne objave, izjave i poslovne odluke izazvale su značajne rasprave i unutar i izvan X zajednice.

Platforma se trenutno suočava s izazovima u održavanju povjerenja korisnika i balansiranju moderiranja sadržaja. Osim toga, platforma treba razviti profitabilan poslovni model koji se ne oslanja samo na oglašavanje, što bi moglo dodatno potaknuti širenje dezinformacija.  U svakom slučaju, budućnost X-a ostaje neizvjesna.

Masovna otpuštanja  

Tek nekoliko dana nakon početka 2023. američki div u području internetske trgovine, Amazon, otpustio je više od 18 tisuća zaposlenika. Otkazima su u najvećoj mjeri bili pogođeni odjeli internetske trgovine te odjel upravljanja ljudskim resursima, a kompanija je još u studenom prošle godine počela otpuštati zaposlenike u odjelu za uređaje.

Uz Amazon, zaposlenike su otpuštali i Meta, Microsoft, Alphabet, IBM i Twitter, odnosno X. Također, streaming platforma Spotify ove je godine otpustila preko dvije tisuće zaposlenika, a glavni razlog im je bio smanjenje troškova.

Ukupno je 1167 tehnoloških tvrtki ukinulo 259.703 radnih mjesta ove godine, prema Layoffs.fyi, koji je pratio industriju. To je 57 posto više nego prošle godine.

Umjesto da troše na rast, tvrtke su se usredotočile na brže izbacivanje proizvoda i povećanje profita. Pitanja koja su se smatrala ključnima dok su se tehnološke tvrtke osjećale kao da su na vrhu, kao što su etičke recenzije proizvoda i moderiranje sadržaja, sada se više ne smatraju nužnim.

Washington protiv Pekinga

Godinu su obilježili geopolitički sukobi pa dok se jedni vode otvoreno, poput rata u Ukrajini te sukoba Izraela i Hamasa, američka vlada je protiv Kine krenula nešto suptilnije pa je tako zaustavila isporuke čipova koje proizvodi Nvidia, Micron i AMD u Kinu nakon čega je Peking najavio odmazdu i pooštravanje kontrole nad izvozom dvaju ključnih materijala koji se koriste za izradu računalnih čipova.

Od kolovoza su potrebne i posebne dozvole za izvoz galija i germanija iz Kine koja je najveći svjetski proizvođač tih metala koji se koriste u poluvodičima, komunikacijskoj i vojnoj opremi ali su ključni i u proizvodima poput solarnih panela. Poluvodiči, koji napajaju sve, od mobilnih telefona do vojne opreme, u središtu su gorkog spora između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava, koji se, neće tako brzo riješiti.

Kao što smo pisali, SAD je poduzeo sve korake kako bi ograničio pristup Kine tehnologiji za koju strahuje da bi mogla biti korištena u vojne svrhe, poput čipova koji se koriste za superračunala i umjetnu inteligenciju. No, nije SAD sam u cijeloj toj priči, jer su mu se priključili Japan i Nizozemska, države koje su također najavile planove ograničenja izvoza najnaprednije tehnologije mikročipova. Nizozemska je to učinila zbog domaćeg proizvođača opreme i čipova ASML-a, koji je ključni igrač u globalnom lancu opskrbe mikročipovima.

Rast kriptovaluta

Ukupna tržišna kapitalizacija kriptovaluta skočila je preko 1,55 bilijuna dolara početkom ovog mjeseca potaknuta izvanrednim tjednim dobicima od 14,5 posto za bitcoin i 11 posto za ethereum. Naime, ova prekretnica, koja označava najvišu razinu u 20 mjeseci, potaknula je bitcoin da postane deveta najveća imovina kojom se može trgovati na svijetu, nadmašivši Metinu kapitalizaciju od 814 milijardi dolara.

Kriptovalute ove su se godine oporavile nakon burne 2022. godine, u kojoj su pad tržišta i brojni skandali, uključujući kolaps FTX-a, jedne od najvećih burzi kriptovaluta u svijetu te optužbe njezina izvršnog direktora Sama Bankman-Frieda za prijevare, potkopali kredibilitet ovog tipa imovine.

Osim navedenih događaja važno je napomenuti i borbu američke vlade protiv TikToka koji bi im, tvrde, mogao ugroziti nacionalnu sigurnost zbog dijeljenja podataka, predstavljanje Apple Vision Pro headseta koji predstavlja napredak u tehnologiji virtualne stvarnosti, Microsoftova akvizicija Activision Blizzarda te europske i američke regulatorne napore za kontrolom najnovijih tehnologija. Godina je svakako bila zanimljiva, a što donosi sljedeća tek treba vidjeti.

03. svibanj 2024 13:54