Tehno
StoryEditor

OpenAI ga se odrekao, Altman otišlao pod skute Gatesa

20. Studeni 2023.
Sam Altman

OpenAI šokirao je svijet brzopoteznom smjenom suosnivača Sama Altmana s pozicije izvršnog direktora. Altman je za mnoge bio ‘lice‘ ChatGPT bota, a šturo obrazloženje potaknulo je nagađanja da je kompaniju ponovo podijelio profit.

Odbor OpenAI-ja smijenio je prošli petak Altmana s pozicije izvršnog direktora, ustvrdivši da je izgubio njihovo povjerenje. Njegov posao privremeno je preuzela glavna tehnička direktorica kompanije Mira Murati.

U obrazloženju smjene članovi odbora rekli su samo da nije ‘uvijek bio iskren u komunikaciji‘, otežavši im obnašanje dužnosti. Nisu precizirali u čemu navodno nije bio iskren, napominje BBC.

Smjena suosnivala OpenAI-ja koji je javnsoti prije nešto manje od godinu dana predstavio ChatGPT bot i uživa veliki ugled u tehnološkim krugovima bila je neočekivana i dramatična i pokrenula je val glasina, napominje BBC.

Kompanija se u listopadu približila vrijednosti od 80 milijardi dolara, što znači da problem nije u novcu.

Možda je problem u tehnologiji, nagađa BBC, navodeći da je Alman prije nekoliko dana napisao da se ChatGPT teško nosi s ‘valovima potražnje‘ i da mora napraviti stanku u registraciji pretplatnika na najvišu razinu usluga.

- No, je li to bilo dovoljno da Altman dobije otkaz - pita BBC.

Musk šuti

U razgovorima sa svjetskim čelnicima o rizicima i prednostima nove tehnologije Altman je poručio da je umjetna inteligencija ‘alat, a ne živo biće‘ i činilo se da se zaista pribojava da bi se jednog dana mogla oteti kontroli.

Prije samo dva tjedna bio je u Velikoj Britaniji na prvom svjetskom summitu o sigurnosti umjetne inteligencije, a prošlog tjedna održao je govor o budućnosti OpenAI-ja i njegove tehnologije.

Brojni šefovi tehnoloških divova u Silicijskoj dolini izrazili su mu podršku, uključujući i bivšeg izvršnog direktora Googlea Erica Schmidta. On je moj heroj, rekao je Schmidt.

Direktor Microsofta Satya Nadella rekao je da ima ‘povjerenja‘ u OpenAI, ali to se moglo i očekivati budući da je Microsoft u kompaniju uložio milijarde i da je tehnologija ChatGPT-ja sada ugrađena u Microsoftove uredske aplikacije.

Znakovita je pak šutnja Elona Muska, koji je s Altmanom i skupinom njegovih suradnika osnovao OpenAI. Naknadno su se razišli budući da je Musk inzistirao na statusu neprofitne organizacije., 

Kruže glasine da je upravo promjena statusa i težnja dobiti ponovo podijelila kompaniju, navodi BBC.

25. studeni 2023 15:16