Tehno
StoryEditor

Otvoren Deloitteov natječaj 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Srednje Europe za 2023. godinu

02. Lipanj 2023.

Deloitte je i ove godine objavio otvaranje postupka prijava za uvrštenje na rang-listu pedeset najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Srednje Europe. Ovaj regionalni natječaj Deloitte provodi već 24 godine, a uključuje najbrže rastuće tehnološke tvrtke iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke Republike, Estonije, Hrvatske, Kosova, Latvije, Litve, Mađarske, Moldavije, Poljske, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovačke, Slovenije i Srbije. 

image

Natko Sertić

- Godinu za godinom s oduševljenjem pratimo lokalne tvrtke koje postižu nevjerojatan rast, zbog njihove odlučnosti i vodstva u nesigurnim vremenima. Sa zadovoljstvom ističemo sve one koje demonstriraju inovativna rješenja, prodajnu vještinu i poduzetnički duh. Fascinantno je vidjeti toliko novih tvrtki koje koriste inovativne tehnologije kako bi stvorile bolju budućnost suočavajući se s globalno važnim pitanjima - rekao je Natko Sertić, glavni partner u Deloitteovu Odjelu za poreze CE South regije.

Deloitteov Fast 50 program u Srednjoj Europi rangira 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki, bilo da se radi o javnom ili privatnom vlasništvu. Rangiranje se provodi na temelju prosječnog rasta koji je pojedina tvrtka ostvarila u periodu od 4 godine. U obzir ulaze sve tvrtke koje posluju u sljedećim (ili srodnim) industrijama: komunikacije, tehnologije zaštite okoliša, ‘fintech‘, hardver, zdravstvo, farmaceutska industrija, mediji i industrija zabave te softver.

Za potrebe formiranja ljestvice za 2023. godinu, Deloitte će analizirati prihode koje su prijavljene tvrtke ostvarile od 2019. do 2022. godine.

Natjecanje obuhvaća četiri kategorije:

Glavna kategorija: 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Srednje Europe (Fast 50)

Tvrtke koje se žele natjecati u kategoriji 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki moraju ispuniti sljedeće kriterije:

  • najmanje 4 godine poslovanja – osnovane 31. prosinca 2018. godine ili prije tog datuma

  • godišnji prihodi u iznosu od najmanje 50.000 eura u 2019., 2020. i 2021. godini te 100.000 eura u 2022. godini

  • poslovno sjedište u državi Srednje Europe (Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Bugarskoj, Češkoj Republici, Estoniji, Hrvatskoj, Kosovu, Latviji, Litvi, Mađarskoj, Moldaviji, Poljskoj, Rumunjskoj, Sjevernoj Makedoniji, Slovačkoj, Sloveniji i Srbiji)

  • razvoj ili izrada vlastitih tehnologija odnosno znatan iznos kapitala utrošen na istraživanje i razvoj

  • vlasnička struktura koja ne podrazumijeva ovisna društva u većinskom vlasništvu strateških subjekata.

Tvrtke za promatranje (Companies to Watch)

Kategorija Companies to Watch obuhvaća i rangira mlade tvrtke s brzim rastom koje još ne ispunjavaju kriterije za prijavu na glavno natjecanje i posluju manje od četiri godine. Najbolji se rangiraju na osnovu prosječnog rasta prihoda ostvarenih tijekom posljednje tri godine.  

Tvrtke koje se natječu u ovoj kategoriji moraju ispunjavati sljedeće kriterije:

  • najmanje 3 godine poslovanja – osnovane 31. prosinca 2019. godine ili prije tog datuma

  • godišnji prihod od najmanje 10.000 eura u 2020. i 2021. godini i minimum 30.000 eura u 2022. godini

  • poslovno sjedište u državi Srednje Europe (Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Bugarskoj, Češkoj Republici, Estoniji, Hrvatskoj, Kosovu, Latviji, Litvi, Mađarskoj, Moldaviji, Poljskoj, Rumunjskoj, Sjevernoj Makedoniji, Slovačkoj, Sloveniji i Srbiji)

  • razvoj ili izrada vlastitih tehnologija odnosno znatan iznos kapitala utrošen na istraživanje i razvoj

  • vlasnička struktura koja ne podrazumijeva ovisna društva u većinskom vlasništvu strateških subjekata.

Zvijezde pozitivnog utjecaja (Impact Star)

I ove ćemo godine u natjecanje ponovno uključiti kategoriju Zvijezde pozitivnog utjecaja. Zainteresirani za prijavu u toj kategoriji trebaju ispuniti dodatni upitnik. Zvijezde pozitivnog utjecaja posebna je kategorija u kojoj se priznaju tvrtke koje uspješno povezuju izvrsne proizvode/usluge s pozitivnim učinkom u barem jednom od sljedećih područja: društvo, poslovanje, inovativnost, okoliš i raznolikost.

Zainteresirani za prijavu u kategoriji Zvijezde pozitivnog utjecaja moraju imati proizvod i/ili uslugu s utjecajem na sljedećim područjima:

  • utjecaj na području poslovanja, okoliša i društva

  • raznolikost među zaposlenicima i/ili članovima uprave

  • jedinstven razvoj imovine i/ili usluga.

 Osim toga, tvrtke iz te kategorije moraju:

  • imati proizvod i/ili uslugu koja ima utjecaj na jedno od gore navedenih područja

  • imati poslovno sjedište u državi Srednje Europe.

CE Tech Rocketship! – posebno priznanje

Riječ je o posebnom priznanju Google Clouda i Deloittea u kojem zajednički timovi ocjenjuju tehnologije prijavljenih tvrtki i nagrađuju one s najvećim poslovnim potencijalom. Za nagradu se mogu natjecati sve tvrtke koje su se prijavile na natječaj u glavnoj kategoriji, Fast 50 i u kategoriji Companies to Watch.

image

Katarina Pavlović

- Vjerujem da će se hrvatske tvrtke, baš kao i prethodnih godina aktivno uključiti u natječaj, te ponovo ostvariti zapažen uspjeh u glavnoj kategoriji, kao i nadolazeće mlade tvrtke u kategoriji Companies to Watch. Također, s pravom očekujemo kako će i neke tvrtke koje su ostvarile plasman prošle godine ponoviti taj uspjeh i ove godine, jer su i dalje nastavile rasti istim tempom - dodala je Katarina Pavlović, direktorica u Odjelu za poreze i voditeljica Technology Fast 50 inicijative u Hrvatskoj.

Formular za prijavu, kriteriji za prijavu i sve informacije o natječaju nalaze se na Deloitteovoj web stranici, a prijaviti se možete do 31. kolovoza 2023. godine. Rezultati s poretkom bit će objavljeni 23. studenoga 2023. godine.

21. travanj 2024 14:00