Tehno
StoryEditor

Roboti koji podsjećaju na ljude uskoro će raditi u proizvodnim halama industrijskih kompanija

07. Kolovoz 2024.
foto Shutterstock

Humanoidni roboti, roboti koji dizajnom podsjećaju na ljude, uskoro bi se trebali implementirati u proizvodnim halama industrijskih kompanija, a njihova serijska proizvodnja očekuje se već u idućoj godini. Procjena je to analize tržišta pod nazivom ‘Humanoidni roboti u operacijama‘ koju je izradila konzultantska kuća Horváth. Zahvaljujući ubrzanom tehnološkom napretku očekuje se da će do 2030. godine humanoidni roboti biti toliko napredni da će u proizvodnji, koja je sve više suočena s problemom nedostatka radnika, moći nadomjestiti manjak djelatnika. 

Do sada su se u industriji uglavnom koristili takozvani “zglobni roboti” na poslovnima zavarivanja, lakiranja i montaže, dok su se kolaborativni roboti (eng. coboti) koristili, između ostalog, za kontrolu kvalitete proizvoda. Humanoidni roboti se u sklopu pilot projekta već koriste u automobilskoj industriji, a predviđa se da će njihovo unaprjeđenje ići u smjeru brzine kretanja, fleksibilnosti i sve finijih motoričkih vještina.

– Naša analiza je pokazala da u skoroj budućnosti humanoidni roboti imaju potencijal preuzeti više od 50 % primarno manualnih zadataka u proizvodnom okruženju. Njihovom implementacijom u proizvodnji, industrije bi mogle premostiti kontinuirani problem nedostatka radnika za repetitivne, fizički teške poslove i tako pomoći u rasterećenju djelatnika. Iako početno zahtijeva značajne investicije, očekuje se da će ova tehnologija doprinijeti povećanju produktivnosti, smanjenju troškova i poticanju inovativnosti u radnom okruženju – objasnila je Maria Boldor iz konzultantske kuće Horváth. 

Iako su u tijeku pilot projekti, već sada brojne industrije vide potencijal u korištenju ove tehnologije, te počinju razmatrati mogućnosti implementacije humanoidnih robota u svojoj strategiji, te identificirati moguća polja primjene. Očekuje se da će razvojem tehnologije raspon zadataka koje će moći obavljati roboti biti sve veći, čime bi dugoročno i povrat ulaganja kompanija trebao biti značajniji.

U ovom trenutku su troškovi nabave humanoidnih robota znatno viši od troškova drugih industrijskih robota, pokazala je analiza konzultantske kuće Horváth, no kad krene serijska proizvodnja, očekuje se smanjenje troškova, priopćili su.

19. rujan 2024 01:17