Tehno
StoryEditor

Sam Altman misli da bi UAE mogli postati svjetski poligon za testiranje umjetne inteligencije

13. Veljača 2024.
Sam Altman, izvršni direktor OpenAI-ja foto Shutterstock

Osnivač OpenAI-ja Sam Altman je rekao da bi Ujedinjeni Arapski Emirati mogli poslužiti kao svjetski ‘regulatorni pješčanik‘ za testiranje tehnologija umjetne inteligencije (AI) i kasnije predvodnik globalnih pravila koja ograničavaju njihovu upotrebu. 

- Vrlo je teško ispraviti sve regulatorne ideje u vakuumu. A kad bi postojao ograničeni način na koji bih mogao dati ljudima budućnost i pustiti ih da eksperimentiraju s njom i onda vide što ima smisla, što je pošlo po zlu, što je pošlo kako treba, to se čini kao zanimljiv eksperiment - rekao je Altman ministru umjetne inteligencije Ujedinjenih Arapskih Emirata u virtualnom nastupu na Sastanku svjetskih vlada.

Svijet će trebati stvoriti jedinstvenu politiku ne bi li obuzdao ubrzani napredak AI-ja u budućnosti, smatra čelnik OpenAI-ja, čiji je ChatGPT započeo pravu tehnološku revoluciju na globalnoj razini. 

- Mislim da bi iz niza razloga Ujedinjeni Arapski Emirati bili postavljeni kao predvodnici u raspravama o tome - rekao je Altman u utorak, dok se udvara ulagačima na Bliskom istoku za inicijativu poluvodiča za unaprjeđenje umjetne inteligencije. Ujedinjeni Arapski Emirati uložili su velika sredstva u umjetnu inteligenciju i učinili je ključnim političkim faktorom, ali njezine veze s Kinom izazvale su zabrinutost u SAD-u.

U ponedjeljak je glavni izvršni direktor G42, emiratske AI tvrtke koju kontrolira savjetnik za nacionalnu sigurnost UAE Sheikh Tahnoon bin Zayed Al Nahyan, rekao Bloombergu da će tvrtka smanjiti svoju prisutnost u Kini kako bi udovoljila zahtjevima Washingtona. Podsjećamo, G42 je u partnerskom odnosu s OpenAI-jem, Microsoftom i Cerebras Systemsom. 

U svojoj izjavi u utorak, Altman je rekao da OpenAI također planira otvoriti neke dodatne modele velikih jezika koje je razvila njegova tvrtka, iako tek treba odlučiti koje. Također je rekao da će tvrtka razviti alate za siromašnije zemlje koje ne mogu podnijeti goleme troškove razvoja vlastitih AI sustava.

- Želimo imati ponudu koja ima smisla za zemlje koje žele ponuditi usluge umjetne inteligencije - zaključio je Altman.

28. travanj 2024 03:27