Tvrtke i tržišta
StoryEditor

[100 najvažnijih preuzimanja - 3] Otkrivamo tko su najveći serijski preuzimači

18. Studeni 2022.
Igor Čičakfoto Lider Media

Među najvećim preuzimačima ove je godine Studenac na krilima poljskog kapitala Sa četiri akvizicije (Lonia trgovina, Pemo, Kordun i Duravit trgovina) stekao je više od 350 novih prodajnih mjesta. Još ranije preuzeo je zadarsku Sonik trgovinu, porečke Istarske supermarkete i Bure trgovinu iz Biograda, i sad ima više od tisuću prodajnih mjesta – najviše u Hrvatskoj.

Trgovine su kupovali i manji, nišni igrači. Njemački Fresnapf ušao je vlasnički u splitski Unconditional, koji stoji iza brenda za kućne ljubimce ZOO hobby. Zato je mogao preuzeti Super zoo retail, odnosno njegove četiri trgovine u Hrvatskoj, a do kraja godine planira otvoriti još šest novih lokacija, i porasti na 36 trgovina. Unconditionalov najveći rival i lider u branši Pet Network International odgovorio je preuzimanjem Zvjerinjaka, odnosno njegovih šest trgovina. I najveći specijalizirani lanac trgovina sportske i zdrave prehrane za sportaše Polleo Sport preko svoje tvrtke Polleo Adria preuzeo je bivšeg franšizera tvrtku Proteini i njihovih pet prodajnih mjesta, pa sad imaju lanac s više od 30 trgovina.

Posebnu pozornost zavrjeđuje serija akvizicija u privatnom zdravstvu u aranžmanu Provectus capital partnersa i njegovog Adriatic Structured Equity Fonda (ASEF). Ove su godine realizirali desetak investicija u privatno zdravstvo. Kroz Aviva medical group preuzeli su specijalnu bolnicu Arithera, poliklinike Dijagnostiku 2000, Uro centar i Specijalnu bolnicu za ortopediju i opću kirurgiju dr. Nemec iz Matulja. S poliklinikom Aviva (kupljenom lani od Fortenove), njihov portfelj iznosi gotovo sto milijuna kuna prihoda u 2021., sa oko 170 zaposlenih. Njihova konsolidacija dentalnog sektora još je impozantnija. Provectusov Adria dental group lipanjskom akvizicijom poliklinike Rident narastao je na osam tvrtki koje su prošle godine ostvarile više od 180 milijuna kuna prihoda, i imaju gotovo 300 zaposlenih. Regionalne ambicije pokazuje i ‘biciklistički‘ pravac razvoja. Prošle je godine fond Igora Čička vlasnički ušao u Keindl sport, koji je zatim preuzeo manjeg konkurenta, tvrtku On-off, odnosno Giant Store, a ove godine i slovensku specijaliziranu trgovinu biciklima i biciklističkom opremom, Energiju, što je prva prekogranična akvizicija.

Osim već spomenutih sektora, konsolidacija se događa i u kamionskom prijevozu, gdje je Ricardo velikim preuzimanjem tvrtke Orao učvrstio lidersku poziciju. Izraelska grupacija Taavura (Grand Automotive) preuzela je Renault-Nisan Hrvatsku, i sad je kao zastupnik Forda, Hyundaija, Renaulta, Nissana i Dacije druga po veličini grupacija u branši, premda s 2,3 milijarde kuna prihoda udaljena pune dvije milijarde od vodećeg Porschea, koji ima zastupstva Volkswagena, Audija, Seata, Cupre i Škode. Među prodavačima potrošačke elektronike konsolidacija se događa na regionalnoj razini – slovenski lider Big-bang preuzeo je Sancta Domenicu, koja se u Hrvatskoj s lancem Elipso bori za vrh. Konsolidacija se događa i među hrvatskim parketarima, gdje je holding Variso preuzeo Pan parket iz Čačinaca, prije toga Drvoproizvod iz Jastrebarskog, a zatim i Finvest Corp iz Čabra. Iza Varisa su austrijska tvrtka Gollner Textil (50 posto) te Oleg Uskoković i Reno Budić (po 25 posto). Potonji je bo uključen i u preuzimanje Zagorje-tehnobetona i Zagorje-kamena od tvrtke Zagorje, koja je u stečaju. Konsolidator u svojoj branši je i austrijski Angelina Yacht Charter Holding.

S turizmom je povezana i serija akvizicija koje nisu ušle među sto najvećih, poput dubrovačkog butik-hotela Pucić Palace. Iako nije akvizicija, značajan je i zakup monumentalnog Grand hotela View u Postirama na Braču od strane lošinjske Jadranke. Hotel koji podsjeća na rovinjski Lone, u koji je uloženo 50 milijuna eura, otvoren je ovog ljeta, i tek će početi donositi pravi prihod.

Kronologiju sto najvećih preuzimanja od početka godine sa cjelovitom analizom možete pročitati u novom digitalnom i tiskanom izdanju Lidera.

Od ponedjeljka objavljujemo kompletan sto najvažnijih preuzimanja od početka godine.

18. travanj 2024 13:19