Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Agro Invest grupa: Unatoč otežanom poslovanju ostvaren rast dobiti veći od 200 posto

27. Listopad 2022.
Ratarstvo, Agro Invest grupa

U prilog kompaniji idu povoljni tržišni trendovi, porast prodajnih cijena, solidna diverzifikacija djelatnosti, geografskih tržišta i kupaca te i dalje umjerena zaduženost. Također, likvidnost je bila dobra na kraju 2021., potpomognuta stabilnom kapitalnom strukturom i dovoljnom količinom zalozima neopterećene materijalne imovine

Vlasnik M SAN Grupe Stipo Matić, dobro je ‘zaorao‘ u poljoprivredu formiravši Agro Invest grupu (AIG). Od nekadašnjega, kako se činilo, izletnika u poljoprivredne poljane i oranice PP-a Orahovica danas Grupa ima devet članica, od kojih je dvjema sjedište u Hrvatskoj, a čak sedam u Bosni i Hercegovini.

Hrvatske kompanije okosnica su Grupe: tvrtka PP Orahovica ostvarila je lani 272 milijuna kuna od ukupno 463 milijuna prihoda Grupe u Hrvatskoj, a druga kompanija, Valpovo, imala 191 milijun kuna prihoda. Doduše, u AIG-u ističu da je prihod bio 490 milijuna kuna, pa bi preostalih 27 milijuna kuna, iako to ne navode, a nema ni u dostupnim podacima, vjerojatno trebali biti ostali prihodi ili neki izvanredni prihod.

Grupa obrađuje više od 13 tisuća hektara poljoprivrednih površina u segmentu ratarstva, više od 6800 hektara u sektoru ribnjačarstva te više od 600 hektara u sektoru voćarstva. Obrađuje i vinograde, posjeduje silose kapaciteta 118 tisuća tona i uzgaja četiri tisuće grla stoke u segmentu stočarstva.

Velik rast lani

Inače, Agro Invest ima preglednu internetsku stranicu pa onaj tko nešto želi doznati o svim tvrtkama članicama ne mora kopati po bespućima interneta, što je dobra stvar i kao da se pomalo razlikuje od stajališta svoga poslovično samozatajna vlasnika Matića koji ni ovaj put, kao ni ikada do sada, nije prihvatio ponudu za razgovor i fotografiranje. No uredno je stigao odgovor iz njegove grupacije čije su tvrtke članice u BiH (njih sedam) lani ostvarile ukupno 125,2 milijuna kuna prihoda (1 KM vrijedi 3,95 kuna), najviše Poljoprivrednik iz rodne mu Dervente (71,1 milijun kuna), koji ima najveći doradni centar za sjeme žitarica i uljarica u BiH. Slijedi Eko Bosanska Posavina (ratarske kulture), također iz Dervente, s 26,9 milijuna kuna, a zatim i Poljoprivrednik iz Odžaka (sjeme žitarica i uljarica), koji je ostvario 16,6 milijuna kuna.

Ostale tvrtke imaju manje prihode: Poljoprivredno društvo Modriča (2,9 milijuna kuna – skladištenje i čuvanje ratarskih kultura), kao i tvrtke iz Bosanskoga Grahova MP Energija (2,8 milijuna kuna – proizvođač sjemena) i Agropromet (2,7 milijuna kuna – ratarstvo i sjemenska proizvodnja) te Poljoprivrednik iz Glamoča (2,2 milijuna kuna – ratarske kulture i sjemena).

Ukupno u Hrvatskoj i BiH tvrtke članice Agro Invest grupe ostvaruju 615 milijuna kuna prihoda, a 75 posto otpada na hrvatski PP Orahovica i Valpovo (u obzir smo uzeli samo njihove prihode od 463 milijuna kuna, bez ostalih prihoda).

U Grupi podsjećaju na otežane uvjete poslovanja, no kažu da su pravodobno osigurali potreban repromaterijal koji je znatno poskupio. Unatoč tomu rast mu je lani bio prilično velik. Primjerice, prihodi od 490,6 milijuna kuna bili su veći za 21,3 posto u odnosu na 2020., a operativna dobit iznosila je 94,9 milijuna kuna, što je za 146 posto više; neto dobit iznosila je 71,8 milijuna kuna – bila je čak 209,8 posto viša u odnosu na 2020. Grupa posljednjih godina sve više izvozi pa je lani ostvareno 40,4 posto prihoda na stranim tržištima (2020. izvoz je tvorio 32,7 posto ukupnih prihoda). Rast je nastavljen i u prvoj polovini ove godine. Prihod Grupe (u Hrvatskoj) iznosio je 264,1 milijun kuna, što je porast od 44,6 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Ovisnost o subvencijama

– Rast prihoda rezultat je povećanja količine prodajnih proizvoda i porasta prodajnih cijena kao posljedica nezapamćena rasta cijena inputa zbog visoke inflacije izazvane ponajprije geopolitičkim zbivanjima. Iako je rast prodajnih cijena pratio i porast cijena gotovo svih važnih repromaterijala kojima se Grupa koristi u proizvodnji u prvom polugodištu 2022., ostvarena je EBITDA od 69,5 milijuna kuna, što je rast za 51,8 posto u odnosu na 2021. Neto dobit ostvarena u prvih šest mjeseci ove godine iznosi 45,6 milijuna kuna, što je rast od 117,3 posto – kažu u AIG-u.

Spomenuti rast zabilježen je u gotovo svim segmentima u kojima posluju tvrtke članice Grupe, kažu nam. Mario Kurtović, koji je prije bio corporate credit risk officer u Europskoj investicijskoj banci u Luksemburgu, jedno vrijeme u EBRD-u i HBOR-u, a sad ima konzultantsku tvrtku Credit Analyst, analizirao je poslovanje Agro Invest grupe za Lider. On naglašava da je unatoč dobrim pokazateljima ‘poslovanje i dalje znatno ovisi o subvencijama i državnim potporama, koje čine 18 – 19 posto prihoda od prodaje, a bez kojih bi neto rezultat bio negativan 2020.i minimalno pozitivan 2021.‘.

Više pročitajte u novom broju digitalnog i tiskanog izdanja Lidera.

24. travanj 2024 09:12