Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Agronom preuzeo tvrtku Ruris Agro

12. Srpanj 2024.
Darko Aračić, Agronom Požegafoto Ratko Mavar

Požeški Agronom preuzeo je županjski Ruris Agro, objavilo je odvjetničko društvo BMWC na Linkedinu. BMWC je savjetovao Agronom tokom priprema za akviziciju te poručuje kako je riječ o ključnoj transakcija koja ‘označava značajnu prekretnicu u Agronomovoj strategiji rasta i učvršćuje poziciju jednog od vodećih igrača u hrvatskom poljoprivrednom sektoru‘.

Kako je za Lider izjavio predsjednik Uprave Agronoma Darko Aračić, pregovori su počeli početkom godine, a ugovor je potpisan prije mjesec dana, no morali su čekati ‘zeleno svjetlo‘ od AZTN-a koje je jučer ‘upaljeno‘.

- Zapravo smo se brzo dogovorili. Tom akvizicijom dobili smo sjajnu sinergiju jer Ruris Agro ima i segment za zaštitu bilja, što je nama nedostajalo. Najveći je distributer sredstava za zaštitu bilja u Hrvatskoj, a ima i objekte – rekao je Aračić.

Nije mogao otkriti vrijednost transakcije, no dodao je da će on preuzeti čelno mjesto Ruris Agra umjesto dosadašnje direktorice i vlasnice Tanje Bilić koja napušta kompaniju i posvećuje se svojoj drugoj kompaniji Ruris.

Ruris Agro snažno je prisutan u trgovini poljoprivrednim proizvodima u Hrvatskoj. Osim distrubucije srdstava za zaštitu bilja bavi se i veleprodajom i maloprodajom žitarica, uljarica, gnojiva, sjemena te će ova akvizicija novom vlasniku omogućiti ne samo dobru sinergiju, nego i rast.

S druge strane, Agronom je je specijaliziran za trgovinu poljoprivrednim proizvodima, repromaterijalom i strojevima. Raznovrsno poslovanje obuhvaća ugovaranje poljoprivredne proizvodnje, prodaju sjemena, gnojiva i sredstava za zaštitu bilja te uzgoj stoke. Inače, Agronom je od lipnja 2021. dio Agrofert grupe, vodećeg konglomerata u češkoj i slovačkoj poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji, kao i jednog od najvećih europskih proizvođača i distributera kemikalija, gnojiva, agrokemikalija i plastike.

- Ta akvizicija omogućuje Agronomu da dodatno diverzificira svoj portfelj i poveća svoj tržišni doseg, koristeći strateško usklađivanje i komplementarne operacije Ruris Agra. Integriranjem segmenta u kojima je Ruris Agro jak Agronom želi poticati rast u svim segmentima, uključujući proizvode za zaštitu bilja i nabavu poljoprivrednih proizvoda – poručili su iz odvjetničkog društva BMWC.

Inače, prema Sudskom registru, Ruris Agro je osnovan u svibnju prošle godine odvajanjem od kompanije Ruris (prerada voća i povrća). Ruris je lani, prema podacima iz Poslovne Hrvatske, ostvario prihod od 23,6 milijuna eura (dijelom je to ostvareno zahvaljujući i Ruris Agru, do podjele tvrtki), dok je neto dobit iznosila 1,6 milijuna eura. Ruris Agro je pak nakon odvajanja u svibnju lani uspio uprihoditi 9,2 milijuna eura, a neto dobit iznosila je 449 tisuća eura. Objema kompanijama do sada je vlasnica bila Tanja Bilić te će ona sada ostati vlasnica samo Rurisa.

Agronom je pak lani ostvario prihod od 123,8 milijuna eura te neto dobit od 104 tisuće eura.

18. rujan 2024 09:21