Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Američka ministrica financija umirila ulagače na Wall Streetu, europske i azijske burze u padu

24. Ožujak 2023.

U vrlo nervoznoj trgovini na Wall Streetu u četvrtak su burzovni indeksi porasli jer su investitore smirila uvjeravanja američke ministrice financija Janet Yellen da će se poduzeti mjere za očuvanje sigurnosti bankovnih depozita.

Dow Jones indeks porastao je u četvrtak 0,23 posto, na 32.105 bodova, S&P 500 za 0,30 posto, na 3.948 bodova, a Nasdaq indeks za 1,01 posto, na 11.787 bodova.

Sva tri američka burzovna indeksa u zadnjem satu trgovanja promijenila su smjer i završila u pozitivnom području, nakon izjava Yellen u Kongresu.

Ministrica je na saslušanju u parlamentu izjavila da su regulatori spremni poduzeti daljnje akcije kako bi stabilizirali američke banke. Tako je donekle umirila investitore nakon propasti dviju regionalnih banaka u SAD-u.

Ipak, povećanja kamatnih stopa koje provode središnje banke u zapadnom svijetu kako bi suzbile galopirajuću inflaciju opteretilo je bankarski sektor, što se najbolje vidjelo s propašću Silicon Valley i Signature banke. Investitori su stoga i dalje zabrinuti u vezi situacije u američkim regionalnim bankama.

S&P 500 indeks bankarskog sektora pao je u četvrtak 1,2 posto, na najnižu razinu od studenog 2020. te je sada više od 40 posto niži u odnosu na rekordnu razinu u veljači 2022. Od 11 najvažnijih sektora S&P 500, samo su komunikacijski i tehnološki završili trgovanje u plusu.

- Promatrate tržište i vidite da u kratkom roku brzo mijenja smjer temeljem tumačenja pojedinih tržišnih sudionika o tome što je netko rekao i kako to utječe na njihovo trgovanje. U cjelini, tržište nam govori da postoji mnogo različitih načina za tumačenje svega što se govori - kaže Thomas Martin iz Globalt Investmentsa.

Britanska središnja banka u fokusu

A na europskim je burzama u četvrtak većina najvažnijih indeksa pala, nakon što je britanska središnja banka podigla kamatne stope za 0,25 postotnih bodova

Također, na europskim su burzama i u petak ujutro cijene dionica pale, što je ponajviše posljedica pritiska na financijski sektor jer su ulagači i dalje zabrinuti u vezi situacije u bankama.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,5 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,99 posto, na 7.425 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,90 posto, na 15.075 bodova, a pariški CAC 0,91 posto, na 7.074 boda.

Pad indeksa ponajviše je posljedica pada cijena dionica u financijskom sektoru, u prosjeku za 1,3 posto. Znatnije je, 0,9 posto, pao i naftni sektor.

Usporavanje gospodarskog rasta u Aziji

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica blago pale jer su ulagači oprezni, s obzirom da se rast gospodarstava usporava, dok je inflacija i dalje visoka, što zahtijeva daljnje zaoštravanje monetarne politike.

MSCI indeks azijsko-pacifičke regije, bez Japana, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,4 posto, no na putu je dobitka u ovom tjednu od oko 1,7 posto.

Jutros je japanski Nikkei indeks oslabio 0,2 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu pale između 0,2 i 0,5 posto.

Na burzama se trguje oprezno jer podaci ukazuju na usporavanje rasta gospodarstava. Tako je jutros objavljeno da je u Japanu proizvodnja aktivnost u ožujku oslabila peti mjesec zaredom, što ukazuje na slabljenje potražnje.

Objavljeno je, također da je inflacija u Japanu u veljači blago oslabila, po prvi puta nakon 14 mjeseci, no i dalje je visoka.

Dolar ojačao, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 102,56 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 102,10 bodova. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 130,50 na 130,35 jena, najnižu razinu u šest tjedana.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0825 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0895 dolara.

Cijene su nafte, pak, umjereno pale. Cijena barela na londonskom tržištu oslabila je jutros 0,29 posto, na 75,70 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,30 posto, na 69,75 dolara.

20. travanj 2024 16:26