Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Američki Blackstone najizgledniji novi vlasnik Sunčanog Hvara, Hrvatska konačno došla na karte svjetskih investitora

30. Listopad 2023.

Na jugu Hrvatske trenutačno se događa jedna od najvećih transakcija u našem hotelskom sektoru, koja će ujedno u Hrvatsku po prvi put staviti na kartu najjačih igrača u investicijskom svijetu. Američki Blackstone, najveći svjetski private equity fond, najizgledniji je novi vlasnik turističke kompanije Sunčani Hvar, odnosno najvjerojatniji dobitnik u procesu pregovora u kojem se navodno nalaze još dva potencijalna kupca.

Informacija je dakako još uvijek neslužbena i tek ju trebaju službeno potvrditi sudionici transakcije koja je, kako doznaje Lider, pred okončanjem, a bit će izuzetno važna ne samo za tvrtku i destinaciju, već i za čitav otok Hvar i kao i jug Hrvatske koji vapi za ozbiljnim investitorom koji će iskoristiti potencijal cijele mikroregije.

O prodaji Sunčanog Hvara šuška se zadnjih par mjeseci, otkako je ponudu putem uobičajenih kanala na tržištu oglasio češki fond CPI Property Group Radovana Viteka, koji je Sunčani Hvar preuzeo 2014. godine. Na stolu je navodno bilo puno ozbiljnih ponuda jakih institucionalnih igrača.

‒ Ova transakcija je važna ne samo u kontekstu ove kompanije, nego ima puno širi značaj, jer Hrvatsku konačno stavlja na kartu za najveće globalne investicijske fondove koji dolaze na uređena tržišta i imaju visoke zahtjeve. Takvi igrači vuku i druge, to je proces koji se sada pokreće i možemo ga jako dobro iskoristiti. Hvar istodobno ima priliku postati ekvivalent talijanskoj obali Amalfi, primjerice. Za to im treba igrač koji će poput Maistre u Rovinju unaprijediti čitavu destinaciju i povući i druge da se uključe u taj proces razvoja ‒ kaže naš izvor iz sektora.

Iako nas naši izvori upozoravaju da se u ovakvim procesima stvari znaju promijeniti, Blackstone zasad kotira kao najizgledniji kupac Sunčanog Hvara. Kako stoji na korporativnim stranicama Fonda, oni su najveći private equity fond na svijetu s bilijun dolara pod upravljanjem, i u njihovom je portfelju više od 12.600 nekretnina i više od 230 tvrtki, što im omogućuje ulaganje u dinamične sektore pozicionirane za dugoročni rast. Upravo takvu priliku za ulaganje daje im Sunčani Hvar, koji je možda dobio početni boost od CPI-a u zadnjih devet godina ulaganja, no to ipak nije bilo dovoljno za transformaciju koja je potrebna.

Toga je bio svjestan i prodavatelj, i Vitekova ekipa našla se na prekretnici, uložiti puno u biznis koji im nije najvažniji u portfelju ili se povući. Naime, hotelski sektor čini tek pet posto portfelja CPI-a čija je ukupna vrijednost imovine oko 23 milijarde eura, a Sunčani Hvar predstavlja manje od jedan posto portfelja. 

U portfelju Sunčanog Hvara je sedam hotela od tri do pet zvjezdica, kamp, a kapaciteti dnevno primaju oko 2000 gostiju, te zapošljavaju oko 700 ljudi u sezoni, po čemu su najveći poslodavac na otoku. CPI Grupa je u Sunčani Hvar dosad uložila oko 40 milijuna eura, krenuvši od obnove Hotela Pharos 2016. godine, a najveći doseg im je bilo otvaranje prvog hotela s pet zvjezdica na otoku Hvaru, hotela Palace Elisabeth 2019. godine.

Prema podacima Poslovne Hrvatske, tvrtka je u prošloj godini ostvarila ukupni godišnji prihod u iznosu od 31,8 milijuna eura, uz neto rezultat poslovanja u iznosu od 5,7 milijuna eura, te neto maržu od 17,97 posto. Nakon pandemije su im se ove godine vratili i gosti s dalekih tržišta, i nakon prošle sezone koja je bila vrlo dobra, ovog ljeta su odradili povijesno najbolju, kako se nedavno u medijima pohvalila predsjednica uprave Gordana Tomičić.

29. travanj 2024 15:17