Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Andrija Čolak otvorio prvu hrvatsku burzu franšiza

13. Prosinac 2023.
Andrija Čolak

Interes za franšizama na domaćem tržištu raste iz dana u dan, a jednakom brzinom raste i broj domaćih sustava koji otvaraju nove jedinice u Hrvatskoj, ali i inozemstvu. Tako je nastala i prva (i jedina) hrvatska Burza franšiza koju je nedavno otvorio Andrija Čolak, odnosno njegov Colak Franchise Consulting group, nakon pet godina savjetovanja i projektiranja franšiza. 

- Ideja za otvaranjem Burze franšiza proizašla je iz rastućeg interesa za franšize i povećanja broja domaćih franšiznih sustava. Stvorena je kao hrvatski franšizni portal koji omogućava primateljima franšiza da pronađu bogatu ponudu franšiza, a davateljima da lakše dođu do kandidata primatelja franšiza. Također, Burza franšiza ima i edukativni element, s obzirom da će stvarati editorial koji pomaze u lakšem shvaćanju franšiznih modela te će na taj način bolje uputiti posebice primatelje franšize u franšiznu industriju u cilju donošenja informiranih odluka - rekao nam je Čolak.

Novootvorena burza franšiza funkcionira kao ‘market place‘ na kojemu se spajaju potražnja i ponuda franšiznih sustava na domaćem tržištu. Registrirana je kao digitalna platforma koja olakšava poslovanje u franšiznom sektoru, nudeći brojne prednosti u smislu transparentnosti i dostupnosti informacija. 

‘Razvijena tržišta već imaju slične kanale‘

Na burzi je trenutno aktivno oko 100 davatelja franšiza, s planom proširenja na oko 200 različitih franšiznih sustava. To će, smatra Čolak, dati daleko najbolji uvid u franšiznu ponudu, olakšati transparentnost u poslovanju i samim time ubrzati rast domaćih franšiznih sustava. 

- U suradnji s FranCorp tvrtkom, koja ima bogato iskustvo u franšiznim portalima, Burza franšiza je dio mreže koja omogućava hrvatskim franšizama ulistavanje u preko deset tržišta u Europi i Aziji. Time smo omogućili lakšu internacionalizaciju poslovanja za domaće sustave - dodaje Čolak. 

Razvijena tržišta, objašnjava, već imaju slične kanale koji su zaista ključni za primatelje i davatelje franšiza, a Hrvatska se sada priključila sa svojom Burzom franšiza koja prati uzore drugih razvijenih zemalja. 

- Burza franšiza otvorena je s ciljem pomoći klijentima u direktnom povezivanju s primateljima franšiza, nudeći mogućnost ulistavanja na Franšiznoj burzi pod povoljnim uvjetima. Primjerice, kada projektiramo novi franšizni sustav klijentu, sada možemo pomoći i oko pronalaska prvih franšizera. Očekuje se da će ova platforma poslužiti i za privlačenje inozemnih zainteresiranih franšiza koje nam se redovito javljanju s interesom pronalaska primatelja franšize za domaće trziste te za regiju - zaključuje Čolak. 

24. travanj 2024 23:48