Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Apple bilježi pad dionica i manjak isporuka iPhonea zbog nemira u tvornicama u Kini

28. Studeni 2022.

Dionice Applea pale su oko 2 posto u ponedjeljak i to zbog straha od daljnjeg ograničavanja proizvodnje najnovijeg modela iPhonea 14 Pro i Pro Max uslijed velikih nemira u kineskim tvornicama koji su se posljednjih dana rasplamsali zbog strogih Covid-19 mjera u Kini.

Prenosi to Reuters koji je u petak izvijestio da bi Foxconn, najveća svjetska tvornica iPhonea gdje se proizvodi velika većina najtraženijih iPhone 14 Pro i Pro Max uređaja, mogla zabilježiti daljnji pad isporuka u studenom zbog toga što zaposlenici negoduju i prosvjeduju protiv radnih uvjeta te oštrih mjera protiv koronavirusa.

Osim toga, Bloomberg je izvijestio da bi moglo doći do manjka od čak šest milijuna iPhone Pro modela zbog problema u proizvodnji, a Apple je već smanjio cilj proizvodnje s 90 na 87 milijuna uređaja. Rokovi isporuke za Pro modele su smanjeni svuda osim u Kini gdje su i dalje produženi. Kupci u SAD-u čekaju oko 33 dana da im modeli iPhone 14 Pro i Pro Max budu isporučeni, dok isti modeli nisu dostupni za preuzimanje u trgovinama, rekli su iz J.P. Morgana.

Mnogo će ovisiti o tome koliko brzo Foxconn Technology Group, tajvanska tvrtka koja upravlja tvornicom, vrati ljude na radna mjesta proizvodnje nakon prosvjeda protiv Covid-19 ograničenja. Ako se situacija ne popravi u narednim tjednima, proizvodnja bi se mogla dodatno unazaditi. U najcrnjem scenariju, J.P. Morgan predviđa da tvornica u Zhengzhou ne bi mogla isporučiti niti jedan iPhone do kraja godine, a to bi rezultiralo padom prodaje od 20 posto u ovom tromjesečju. Međutim, Apple i Foxconn se ipak nadaju da će u 2023. godini nadoknaditi tih šest milijuna izgubljenih modela.

Wall Street predviđa da bi Apple uslijed problema s proizvodnjom mogao izgubiti dodatan dio vrijednosti. Dionice Applea pale su 3,4 posto u studenom zbog problema s proizvodnjom, u usporedbi s porastom od 2 posto rasta indeksa Nasdaq Composite. Od početka ove godine dionice Applea pale su za 17 posto.

Kako je za Bloomberg rekao Amir Anvarzadeh, analitičar Asymmetric Advisorsa, kineske restrikcije protiv koronavirusa vjerojatno će potaknuti Apple i Faxconn da potraže alternativne lokacije za proizvodnju, poput Indije i Vijetnama.

– To će prisiliti Apple da ubrza diverzifikaciju svoje proizvodne baze – smatra Anvarzadeh.

19. travanj 2024 14:19