Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Burzovne robe: Lipanj je bio bearish mjesec, većina roba s padom cijene

02. Srpanj 2024.
pad cijena, burzovne robe, bearish
  • Agri robe zabilježile najveći pad cijena u zadnje dvije godine
  • Zalihe nafte porasle su prethodnoga tjedna za 3,6 milijuna barela
  • Teška vremena za EU proizvođače umjetnih gnojiva, nema više jeftinog ruskog plina
  • Terminske cijene bakra zadržale su se ispod 4,4 $/lbs

Pred nama je skraćeni tjedan u SAD-u jer je u četvrtak famozni 4th of July. Zbog skraćenog tjedna, trgovanje na burzama će biti van uobičajenog ritma jer će mnogi htjeti zaštititi svoje pozicije uoči dugog vikenda. Osim toga, tržište će analizirati novi set makroekonomskih podataka objavljenih krajem prošlog tjedna u beskonačnoj igri ‘Pogodi kad će FED smanjiti kamatne stope‘. Vremenske prilike su povoljne, što će pomoći ratarima u žetvi, ali hoće li pomoći cijenama? Od generalnih pokazatelja, DXY indeks blizu 106 bodova, odnos EUR/USD 1,074, a GSCI 585 bodova.

Bearish lipanj

Generalno, lipanj je bio bearish mjesec u svijetu burzovnih roba, jer je većina roba na bazi mjeseca imala pad cijene. Posebno je bearish bio za agri robe (Bloombergov indeks poljoprivrede pao je za 6,3 posto), najgori u zadnje dvije godine, a najgore je prošla pšenica s padom većim od 18 posto na razini mjeseca. I drugi kvartal je bio dosta izazovan, a najlakše ga je usporediti s vožnjom roller coastera – malo gore, malo dole.

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna ostale gotovo nepromijenjene, no zato je početak novog tjedna započet u zelenom. Barel nafte Brent porastao je na iznad 86,5 $/bbl, dok je barel nafte WTI porastao na iznad 83 $bbl. Prošloga su tjedna cijene oscilirale ovisno o vijestima koje bi mogle utjecati na ponudu i potražnju. Tržišta je u srijedu iznenadilo izvješće o rastu zaliha u SAD-u na samom početku ljetne sezone putovanja. Zalihe nafte porasle su prethodnoga tjedna za 3,6 milijuna barela, a porasle su i zalihe benzina, za 2,7 milijuna barela, dok je tržište očekivalo pad zaliha nafte i benzina. S druge strane, podršku cijenama pružile su pojačane geopolitičke napetosti na Bliskom istoku i moguće širenje sukoba između palestinskog Hamasa i izraelskih oružanih snaga na Libanon. Porast cijena na početku novog tjedna, čime je nafta skočila na najvišu razinu od kraja travnja, upravo je posljedica rasta rizika od rata na Bliskom Istoku i mogućeg smanjenja globalnih zaliha nafte uslijed veće potražnje tijekom ljeta. U međuvremenu, uragan Beryl trenutačno se kreće prema Karipskim otocima Windward, potencijalno utječući na proizvodnju i potrošnju nafte i plina u Americi.

Skladišta plina puna

Europski terminski ugovori o prirodnom plinu, TTF, tjedan započinju padom na razinu od oko 33 €/MWh dok trgovci odmjeravaju velike razine skladišta u odnosu na zabrinutost za opskrbu. Oslanjanje Europe na globalne opskrbe radi obnavljanja zaliha plina čini je osjetljivom na prekide opskrbe, pri čemu čak i kratki prekidi u Norveškoj dovode do skokova cijena. Natjecanje s Azijom za terete ukapljenog prirodnog plina (LNG) moglo bi dodatno zakomplicirati napore Europe da stvori zalihe prije zime. Nestalnost tržišta pojačana je arbitražnom presudom koja je Uniperu SE dodijelila značajnu odštetu od Gazproma, što je izazvalo zabrinutost oko budućih tokova plina u Europu. Unatoč tim zabrinutostima, europski skladišni kapaciteti trenutno su popunjeni oko 77 posto, što je više od uobičajenog za ovo doba godine.

Teška vremena za EU proizvođače umjetnih gnojiva. Nema više jeftinog ruskog plina, ali na tržištu ima dosta ruske ureje koja sada čini 1/3 ukupnog uvoza. Bilo kakva zabrana uvoza u sklopu tko zna kojeg već kruga sankcija mogla bi biti izazovna s obzirom na već duže vrijeme relativno niske cijene žitarica i uljarica te nedavne masovne prosvjede europskih poljoprivrednika.

Volatilnost na tržištima agri roba

Fondovi su ponovno prodavali futurese agri roba. Štoviše, prošlog tjedna smo zabilježili najveći tjedni odljev još od travnja 2023. te sada imaju najveću short poziciju u posljednje četiri godine. Pa prije samo mjesec dana su bili long? Pokazatelj kolika volatilnost vlada na tržištima agri roba. Ali rekao bih da fondovi igraju opasnu igru. Glavni faktori na kojima fondovi baziraju svoje trenutne odluke su dobre vremenske prognoze, dovoljno vlage u tlu, slaba potražnja, jak američki dolar i padajuće sezonske promjene u lipnju.

Razočaranje u pogledu prinosa ječma u Francuskoj, ostavlja strah i zabrinutost za prinose pšenice. Ni uljana repica nije iznimka, a također je na udaru pre kišnog i presunčanog proljeća. Valja napomenuti da je sjetva kukuruza nakon višetjednih odgoda konačno završena. Što se tiče SAD-a, procjene zasijanih površina su iznad očekivanja tržišta za kukuruz, a ispod očekivanja tržišta za soju i pšenicu. Zalihe kukuruza sve tri ključne kulture za značajno veće nego prije godinu dana i iznad očekivanja tržišta. Zbog toga sun a početku tjedna cijene roba tu gdje jesu. Prema nekim modelima, pšenica ima potencijal da cijena na razini predstojećeg kvartala poraste 6 €/t, kukuruz da padne u rasponu od 5 do 12 €/t, a soja da padne 12 do 13 €/t. Odnosno, potencijal za daljnji pad cijene pšenice je ograničen, kod kukuruza prostora za pad cijene još ima, dok će kod soje prvenstveno sve ovisiti o žetvi u SAD-u.

Bakar blizu najnižih razina

Terminske cijene bakra zadržale su se ispod 4,4 $/lbs, krećući se blizu najnižih razina u zadnja dva i pol mjeseca. Robusna ponuda zasjenila je očekivanja jače fizičke potražnje u Kini. Zalihe bakra u skladištima koje je odobrio LME povećale su se s oko 104 tisuće tona u svibnju na 180 tisuća tona na kraju lipnja. Podaci Shanghai Futures Exchange također pokazuju da su zalihe bakra porasle na 323 tisuće tona u zadnjem tjednu lipnja (s oko samo 30 tisuća tona u siječnju). Štoviše, proizvodnja bakra u Čileu porasla je 8 posto na godišnjoj razini na 444 tisuće tona u svibnju, uz proširenja u rudnicima Quedra Blanca i Escondida koja podržavaju daljnji rast. U međuvremenu, analitičari su sugerirali da bi se fizička potražnja u najvećoj potrošačkoj Kini mogla povećati s padom cijena.

04. srpanj 2024 10:57