Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Đuro Đaković: Mali dioničari tražili pobijanje odluka Glavne skupštine, sud ih odbio

13. Srpanj 2023.
Marko Ćosićfoto Ratko Mavar
U tužbi su mali dioničari naveli da je riječ o protuustavnom ‘izvlaštenju privatne imovine građana u ova krizna vremena bez adekvatne naknade (…), što je protivno temeljnom ustrojstvu i smislu Republike Hrvatske‘

Mali dioničari Đure Đakovića izgubili su prvu rundu u sudskom postupku nakon što im je Trgovački sud u Osijeku odbio tužbeni zahtjev da se pobiju odluke tvrtkine Glavne skupštine donesene potkraj kolovoza prošle godine. Tužili su kompaniju zato što je na sjednici Glavne skupštine donesena odluka (na prijedlog Uprave čiji je sada predsjednik Marko Ćosić, a tada je bio član) o pojednostavnjenom smanjenju temeljnoga kapitala. Naime, zbog prenesenih gubitaka iz prethodnih godina (6,7 milijuna eura ili 50-ak milijuna kuna) temeljni je kapital, koji je tada iznosio 13,5 milijuna eura (oko 100 milijuna kuna), upravo smanjen za iznos gubitka. Osim toga, vrijednost dionice od deset kuna je prepolovljena, a onda su se dvije dionice (od kojih sada svaka vrijedi pet kuna) spojile u novu – jednu dionicu, vrijednu deset kuna. Mali dioničari smatrali su da su takvom odlukom oštećeni, odnosno da im je preostao tek mali dio od kapitala koji su uložili.

Zatim je na sjednici Glavne skupštine donesena odluka o povećanju temeljnoga kapitala unosom novca i prava češke kompanije Acquisition (uz državu najvećeg dioničara Đure Đakovića) radi dokapitalizacije. Međutim, Glavna skupština pritom je potpuno isključila pravo prvenstva postojećih dioničara, pa tako i malih, pri upisu novih dionica.

Budući da je jedino Acquisitionu dopušten unos novca kupnjom novih izdanih dionica, temeljni je kapital porastao za 30,9 milijuna eura (oko 232 milijuna kuna). U tužbi su mali dioničari naveli da je riječ o protuustavnom ‘izvlaštenju privatne imovine građana u ova krizna vremena bez adekvatne naknade (…), što je protivno temeljnom ustrojstvu i smislu Republike Hrvatske, koja postoji za dobrobit građana, i znači grubo poticanje nejednakosti između dioničara hrvatskih građana i prvog dioničara‘. Trgovački sud u Osijeku nije prihvatio njihove argumente. 

30. travanj 2024 00:50