Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Europske burze ove godine u prosjeku porasle oko 12 posto

29. Prosinac 2023.

Na europskim su burzama u petak ujutro, posljednjeg dana trgovanja u ovoj godini, indeksi blago porasli i tako učvrstili dobitke u ovoj godini, a trguje se mirno jer nema vijesti koje bi znatnije utjecale na tržišta. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,2 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,04 posto, na 7.725 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,17 posto, na 16.730 bodova, a pariški CAC 0,30 posto, na 7.558 bodova.

Na burzama se posljednjih dana trguje mirno, nakon što su cijene dionica od početka godine snažno porasle. STOXX 600 indeks porastao je ove godine više od 12 posto i kreće se blizu najviše razine u 23 mjeseca. Njemački DAX porastao je istodobno gotovo 20 posto, unatoč nezavisnoj situaciji u gospodarstvu. Francuski CAC porastao je, pak, više od 16 posto, a britanski FTSE oko 3,6 posto.

Azijski MSCI indeks u ovoj godini porastao oko 5 posto

I na azijskim se burzama u posljednjem trgovinskom danu ove godine trguje oprezno. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 9,30 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer. Od početka godine na dobitku je, pak, oko 5 posto, pa će zabilježiti prvi rast nakon dvije godine pada.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,2 posto, a blago su pale i cijene dionica u Australiji i Hong Kongu. U Šangaju su, pak, blago porasle, dok se u Južnoj Koreji danas ne radi.

Najviše je u ovoj godini, oko 28 posto, skočio Nikkei indeks i kreće se na najvišim razinama u više od 30 godina. S rastom od gotovo 27 posto slijedi tajvanska burza, dok je indijski Nifty indeks porastao oko 20 posto.

S druge strane, najviše su ove godine pale cijene dionica na burzi u Tajlandu, oko 15 posto. Hongkonški Hang Seng indeks skliznuo je, pak, oko 14 posto, dok su indeksi u Šangaju na putu gubitka od oko 11 posto.

Američki S&P 500 nadomak povijesno visoke razine

Tako je većina azijskih burzi pratila rast Wall Streeta. Od početka godine Dow Jones porastao je 13,8 posto, S&P 500 24,6, a Nasdaq indeks 44,2 posto.

To se zahvaljuje postupnom popuštanju inflacije i usporavanju rasta gospodarstva. Zbog toga je američka središnja banka najvjerojatnije završila ciklus povećanja kamatnih stopa, pa iduće godine slijedi smanjenje kamata. Podršku tržištu pruža i uvjerenje ulagača da će, unatoč agresivnom povećanju kamata posljednjih godina, gospodarstvo izbjeći recesiju.

Zahvaljujući snažnom rastu cijena dionica u posljednjih devet tjedana, S&P 500 našao se nadomak najviše razine u povijesti.

- Ovo je jedan od najvećih skokova tržišta na kraju godine, a započeo je i prije Fedovih poruka polovicom prosinca u vezi kamata i inflacije. To pokazuje koliko smo daleko došli od dna tržišta ‘medvjeda‘ prošle godine i podsjeća ulagače da nakon tamnih oblaka uvijek dolazi sunce - kaže Ryan Detrick, strateg u tvrtki Carson Group.

24. travanj 2024 04:02