Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Europske burze pale, ulagačima u fokusu Francuska zbog raspuštanja parlamenta

10. Lipanj 2024.
Emmanuel Macron i Marine Le Pen

Na europskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica znatno pale, ponajviše na burzi u Parizu, nakon šokantne odluke francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da raspusti parlament.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,7 posto. Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0,54 posto, na 8.200 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,72 posto, na 18.424 boda, a pariški CAC 1,82 posto, na 7.856 bodova.

CAC indeks potonuo je na najnižu razinu u tri mjeseca, pri čemu su najviše pale cijene dionica banaka – BNP Paribas, Societe Generale i Credit Agricole, između 3,8 i 5,5 posto.

Ulagače je, naime, zabrinula odluka francuskog predsjednika Macrona da raspusti parlament i raspiše nove parlamentarne izbore krajem mjeseca, nakon što je na europskim izborima pobijedila krajnje desna stranka Marine Le Pen.

Macronova šokantna odluka uzdrmala je političku scenu jer bi na predstojećim parlamentarnim izborima u Francuskoj na vlast mogla doći krajnja desnica, koja je godinama bila u podređenom položaju.

Azijski ulagači oprezni, euro oslabio

Na azijskim je burzama u ponedjeljak obujam trgovanja znatno manji nego inače jer se zbog praznika na nekoliko velikih tržišta ne radi, dok je tečaj eura prema dolaru znatno pao nakon izbora za Europski parlament.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7,00 sati u minusu 0,4 posto.

Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji pale 0,45 posto. U Šangaju, Australiji, Hong Kongu i Tajvanu danas se zbog praznika ne radi.

Na tržištima vlada oprez jer su u petak cijene dionica na Wall Streetu pale, nakon što je objavljeno da je u svibnju broj zaposlenih u SAD-u porastao znatno više nego što se očekivalo.

To znači da se rast gospodarstva i potrošnje nastavlja solidnim tempom, pa bi mogli ojačati inflacijski pritisci.

Zbog toga je jasno da Fed neće žuriti sa smanjenjem kamata.

Tako nitko ne očekuje da će čelnici središnje banke smanjiti kamate na ovotjednoj sjednici, pa ni onoj u srpnju.

Cijene su dionica mjesecima snažno rasle zahvaljujući špekulacijama da će Fed ove godine agresivno smanjiti kamatne stope, što bi podržalo rast gospodarstva.

No, te su špekulacije splasnule jer svi posljednji podaci pokazuju da su inflacijski pritisci u SAD-u i dalje pojačani, a da je tržište rada i dalje snažno.

Zbog toga optimističniji analitičari sada očekuju smanjenja kamata u ovoj godini u dva navrata, a pesimističniji jedan, a možda i nijedan rez.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta porasla. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 105,10 bodova, dok je u petak navečer iznosio 104,94 boda. Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao 0,1 posto, na 156,85 jena.

Cijene su nafte, pak, porasle, nakon prošlotjednog pada. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0,29 posto, na 79,85 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,28 posto, na 75,75 dolara.

27. lipanj 2024 12:45