Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Flexway za dionicu Zvečeva plaća 38,71 euro, Alvir za svoj udjel dobio 14 milijuna eura

04. Lipanj 2024.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) odobrila je zahtjev tvrtke Flexway Adriatic za objavljivanje ponude za preostalih 24,75 posto dionica požeškog Zvečevo. Ponuđena cijena iznosi 38,71 euro po dionici, a iz Hanfine objave doznajemo da je to i cijena po kojoj je Flexway u ožujku platio 287.729 redovnih dionica serije A i 74.562 redovne dionice serije B Zdravku Alviru. 

Time je ujedno otkriveno kako je Alvir svoj udjel od 75,25 posto u vlasništvu Zvečeva prodao za nešto preko 14 milijuna eura. Na osnovi objavljene informacije da je Alvir svoje dionice prodao po cijeni od 23,22 eura po dionici, ranije se računalo da je svoj udjel u Zvečevu prodao za oko 6,7 milijuna eura. No to je bila cijena dionice koja nije uključivala dodatno predviđeno uvjetno uvećanje koje je, očito, u međuvremenu dogovoreno. 

Felxway Adriatic tvrtka je koju je prošle godine u Zagrebu osnovala kompanija Flexway DMCC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a čiji je krajnji vlasnik ruski tajkun s boravištem u Australiji Denis Štengelov, koji vlasnički kontrolira i veliku rusku prehrambenu kompaniju KDV, koja se bavi i proizvodnjom slastica, a također je i vlasnik rusko maloprodajnog lanca Yarche!.

Putem svojih odvjetnika u Hrvatskoj, Flexway Adriatic namjeru objavljivanja ponude za preuzimanje preostalih dionica Zvečeva najavio je odmah po potpisivanju kupoprodajnog ugovora s Alvirom te Hanfi uputio zahtjev za objavu. U skladu s propisima, Flexway je dostavio elaborat o procjeni fer vrijednosti dionice, revidiran od strane neovisnog ovlaštenog revizora.

Fer vrijednost dionice na dan nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje procijenjena je na 25,39 eura za redovnu dionicu Zvečeva, što je znatno više od prosječne ponderirane cijene od 7,32 eura, po kojoj je dionicom trgovano na Zagrebačkoj burzi u razdoblju od tri mjeseca prije nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje, ali još uvijek i znatno manje od ponuđenog iznosa od 38,71 eura po dionici preostalim dioničarima. 

Hanfa je kod provjere urednosti zahtjeva provjeravala i kompaniju Flexway DMCC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koje kao društvo majka u ovoj ponudi djeluje zajednički s tvrtkom Flexway Adriatic, vodeći računa o eventualnoj primjeni sankcijskog režima. Uz to, zatražena su i očitovanja kreditne institucije kod koje je ponuditelj otvorio transakcijski račun i očitovanje depozitara u ovoj ponudi te je utvrđeno da s aspekta sprječavanja pranja novca i sankcijskog režima nema zapreka za odobrenje podnesenog zahtjeva ponuditelja.

02. srpanj 2024 00:51