Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Fortenova: Postignut dogovor s HPS-om o još jednom produljenju roka za isplatu obveznica?

13. Listopad 2024.
Pavao Vujnovac

Iako je još samo mjesec i pol do isteka roka do kojega Fortenova mora isplatiti obveznice u iznosu od 1,2 milijarde eura američkom financijskom fondu HPS Investment Partners, iz kompanije još nema nikakve službene informacije o tome je li pronađen novi financijer kod kojeg će se zadužiti kako bi se tog duga mogla riješiti. Prema neslužbenim informacijama koje smo dobili iz pouzdanih krugova, dogovaranje refinanciranja uskoro se finalizira, ali još nije gotovo i još ništa nije potpisano.

Ne navodeći izvore svojih informacija, ljubljanski Dnevnik, međutim, piše da je Fortenova s HPS-om dogovorila novo produljenje roka isplate obveznica. Podsjetimo, prvobitni rok za isplatu tih obveznica bio je rujan prošle godine, ali zbog tadašnje vlasničke strukture u kojoj su prevladavali sankcionirani udjelnici nije uspjela pronaći novog financijera pa je HPS pristao rok za isplatu produljiti do kraja studenoga ove godine. Uvjeti produljenja roka bili su iznimno nepovoljni. Osim što je Fortenova morala pristati na kamatu od 18 posto, među ostalim, morala je prihvatiti i zahtjev da proda svoj agrarni dio biznisa.

Prema pisanju Dnevnika, upravo je prodaja agrara Podravci, što još nije provedeno (Podravka za to mora dobiti odobrenja više regulatornih agencija u regiji), jedan od glavnih razloga zašto je HPS pristao na još jednu odgodu naplate obveznica. Nakon što će Podravka platiti poljoprivredni biznis, Fortenovin neto financijski dug smanjit će se sa sadašnjih više od milijardu eura na oko 700 milijuna eura. Osim toga, Fortenova bi iduće godine mogla dobiti i kreditni rejting te bi onda ipak nešto lakše našla novog financijera za isplatu obveznica.

Navodno će HPS ovaj put za produljenje roka isplate obveznica Fortenovi obračunati ‘znatno nižu‘ kamatu od sadašnjih 18 posto. Jedan od uvjeta, piše Dnevnik, bit će Fortenovino preuzimanje tvrtke Enna Fruit, čiji je krajnji vlasnik Pavao Vujnovac, ujedno većinski Fortenovin vlasnik.

13. listopad 2024 07:02