Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Furjan: Proizvođačka inflacija u Hrvatskoj znatno je veća od ove koju vidimo kao potrošači

02. Prosinac 2022.
Mihael Furjan, predsjednik Uprave Plive  

Nikada u posljednjih dvadeset godina nije bilo teško poslovati kao ove godine, izjavio je Mihael Furjan, predsjednik Uprave Plive na godišnjem druženju s novinarima. Ipak, prema Furjanovim riječima, toj je kompaniji ovo još jedna uspješna godina iako se kao i cijelo hrvatsko, europsko i svjetsko gospodarstvo suočava s poteškoćama.

- Eksplozija rasta troškova poslovanja, sirovina i energije, te problem s dobavnim lancima je ono što farmaceutska industrija nije imala čak ni u vrijeme pandemije koronavirusa – rekao je Furjan. Popucali su lanci dobave zbog manjka kapaciteta, ali i zbog prereguliranosti farmaceutske industrije koja je najreguliranija industrija u svijetu jer svaki dobavljač sirovine treba dobiti odobrenje od nacionalnih agencija za lijekove ili od Europske medicinske agencije.

- Troškovi poslovanja rasli su dvoznamenkasto, proizvođačka inflacija u Hrvatskoj je znatno veća nego ova koju vidimo kao potrošači. Troškovi proizvodnje puno su veći od planiranih, a nitko nije očekivao kada su prošloga ljeta rađeni planovi da ćemo imati ovako visoku inflaciju – rekao je Furjan.

Pliva ostvaruje 90 posto prihoda u inozemstvu i posluje na više od 60 tržišta, a dnevno 200 mlijuna ljudi koristi njene lijekove te Furjan vjeruje da će prihod ove godine biti sličan ili nešto bolji nego što je bio 2021. kada je iznosio oko 4,7 milijardi kuna, a dobit oko milijardu kuna.

Dvoznamenkasti rast troškova poslovanja Pliva amortizira podizanjem produktivnosti. Ove će godine proizvesti 7,5 milijardi tabletnih jedinica u odnosu na prošlu godinu kada je prozivedeno nešto manje od sedam milijardi.

- Jedan smo od rijetkih sektora koji ne može dizati cijene receptnih lijekova jer su u Europskoj uniji one regulirane od medicinskih agencija i zdravstvenih fondova. Zbog toga apeliramo na vladu, ministarstvo i HZZO da nađu načina da nam se prizna rast troškova - rekao je Furjan.

Racionalnije poslovanje

Pliva kao odgovor na energetsku krizu i povećanje troškova upravo završava gradnju solarne elektrane koja će biti najveća u Hrvatskoj i davati 30 posto od ukupne potrebne količine električne energije čime će se djelomično smanjiti troškove. No veći izazov od računa za električnu energiju su oni za industrijsku paru koja je poskupjela čak sedam puta. Radi se o nus proizvodu toplane na Trešnjevci u Zagrebu u čiju je gradnju prije pedeset godina ulagala i Pliva kao i ostala poduzeća u tom dijelu grada. Tu kompaniju trenutačno muči i jak dolar jer su cijene sirovina koje kupuje u inozemstvu definirane u dolarima.

- U farmacutskoj industriji jedini prostor rasta dolazi iz lansiranja novih proizvoda i to je ono od čega Pliva živi i u čemu je uspješna. Pliva je ključna Tevina lokacija u Europi za lansiranje novih proizvoda – rekao je Furjan. Istaknuo je da je u trenutačnim gospodarskim okolnostima teško planirati te da izlaz vidi u racionalnijem poslovanju.

Prema njegovim riječima, farmaceutska industrija je godinama imala velike zalihe i u prodajnim kanalima i u nabavi, no sad su prisiljeni puno racionalnije razmišljati o radnom kapitalu, zalihama, rastu kamatnih stopa… jer je jako teško predvidjeti što će biti sljedeće godine.

Osim Furjana, s novinarima su se družile i članice Uprave Plive: Nikolina Dizdar Čehulić, glavna financijska direktorica, Renata Šantar, izvršna direktorica TAPI Hrvatska, i Tatjana Ilić, glavna direktorica proizvodnih Operacija Zagreb

 

27. travanj 2024 02:38