Tvrtke i tržišta
StoryEditor

FZOEU najavio novi natječaj za poticaje za solare i električna vozila

03. Kolovoz 2023.

Objavivši kako je 12 milijuna i 600 tisuća eura poticaja iz državnog proračuna za ugradnju solarnih elektrana i drugih sustava za ‘obnovljivce‘ u obiteljskim kućama ‘razgrabljeno‘, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) najavio je u ponedjeljak novi natječaj za te poticaje, doznaje Jutarnji list

- Za jesen najavljujemo novi ‘paket‘ poticaja, među ostalim i za ugradnju fotonaponskih elektrana u kućanstvima, kao i za energetsku obnovu obiteljskih kuća, a sufinancirat ćemo i kupnju energetski učinkovitih vozila. Za ove programe očekuje se veliki interes, a uvjeti za prijavu će biti poznati nakon ljeta – objavljeno je iz FZOEU.

Na spomenuti završeni natječaj, prema istome izvoru, pristigle su 4234 prijave, a poticaji su odobreni za njih 2098, što daje visinu prosječno odobrenog poticaja od šest tisuća eura. S druge strane, Fond je predvidio maksimalni iznos poticaja od deset tisuća eura za ugradnju solarnih elektrana na kuće ili pomoćne građevine, propisavši obvezu podnositelju zahtjeva da između 20 posto i 60 posto ukupne investicije u ‘solare‘ sam osigura. Potonji udio ovisi o mjestu prebivališta investitora, a najmanje trebaju izdvojiti stanovnici na područjima posebne državne skrbi.

Osim za ugradnju ‘solara‘ FZOEU je ovom prilikom ponudio i poticaje za kupnju kotlova za drvnu sječku ili pelete (maksimalan poticaj 8000 eura), sustava sunčanih kolektora (6000 eura) i dizalica toplina, što je država također spremna poticati s maksimalnih 10 000 eura, objavio je Jutarnji. 

Koliko god su poticaje za ‘solare‘ najizdašniji i najtraženiji, toliko je i zahtjevnije ispunjavanje uvjeta za njihovo povlačenje. Naime, prema odredbama pripadajućeg natječaja, podnositelj zahtjeva mora pribaviti dokumentaciju o mogućnosti priključenja elektrane na mrežu. Kod natjecanja za sve vrste poticaja nužni su ‘čisti papiri‘ o vlasništvu i izgradnji kuće te energetski certifikat.

Tijekom tekućeg tjedna, prema najavi Fonda, građanima koji su ostvarili pravo na spomenutih 2098 poticaja početi će stizati ugovori o sufinanciranju ugradnje sustava za ‘obnovljivce‘. Imaju poruku i za podnositelje zahtjeva na okončanom natječaju kojima nije odobreno sufinanciranje.

- Uz ove odobrene projekte koji su u okviru trenutno dostupnog budžeta, Fond će u narednom periodu, sukladno zakonskim internim procedurama, pokušati osigurati i dodatna financijska sredstava, kako bi sufinancirao sve preostale projekte koji udovoljavaju traženim uvjetima, a o čemu ćemo potencijalne korisnike naknadno obavijestiti – kazali su iz FZOEU-a.

26. travanj 2024 09:06