Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Hanfa odobrila objavljivanje ponude za preuzimanje Čakovečkih mlinova

27. Kolovoz 2024.
Čakovečki mlinovifoto Dražen Lapić

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (HANFA) odobrila je objavljivanje ponude za preuzimanje Čakovečkih mlinova, čime je i definitivno zatvoren krug nakon što su Mlin i pekare te Plodinec preuzeli suvlasničke udjele Stjepana Varge u toj kompaniji.

U rješenju koje je donijela HANFA 26. kolovoza kaže se da su zajedno s kompanijama Mlin i pekare te Plodinec (suvlasnik Mlin i pekara) zahtjev za objavu ponude poslali još i AZ obavezni mirovinski fond (kategorije A i B) i PBZ Croatia osiguranje (kategorije A i B). Svim oni zajedno drže 64,53 posto udjela u Čakovečkim mlinovima.

Obveza objavljivanja ponude za preuzimanje nastala je 25. rujna 2023. kada su ponuditelji sklopili ugovor o uređenju međusobnih odnosa kojim je uspostavljeno zajedničko djelovanje u cilju stjecanja i ostvarivanja zajedničke kontrole nad Čakovečkim mlinovima, što je u skladu sa Zakonom o preuzimanju dioničkih društava (ZPDD).

Pojedinačno, Mlin i pekare ima 24,78 posto dionica čakovečke kompanije. Fondovi kojima upravlja Allianz ZB drže 22,92 posto dionica, dok fondovi kojima upravlja PBZ Croatia osiguranje ima 16,83 posto dionica, što sve zajedno čini 64,53 posto vlasničkog udjela.

Prema dokumentaciji priloženoj Zahtjevu i podacima kojima raspolaže HANFA, utvrđeno je da su u razdoblju od jedne godine prije dana nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje ponuditelji stjecali dionice po najvišoj cijeni od 10,91 eura, pa će toliko platiti dionice i prilikom preuzimanja.

Naime, prema Potvrdi ZSE o prosječnoj cijeni dionica Čakovečkih mlinova od 9. studenog 2023. u razdoblju od 24. lipnja do 24. rujna 2023. (zadnja tri mjeseca prije dana nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje) na uređenom tržištu redovnim dionicama čakovečke kompanije ostvareno je 53 dana trgovanja od mogućih 64 dana, a prosječna ponderirana cijena dionicama iznosila je 10,25 eura. Slijedom navedenog, kao i pregledom sve dostavljene dokumentacije, stoji u rješenju HANFA-e, utvrđeno je da je cijena izražena u ponudi za preuzimanje u iznosu od 10,91 eura određena u skladu sa ZPDD-om.

Inače, prije ovog rješenja Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) krajem srpnja ocijenila je da se može razumno pretpostaviti da u konkretnom predmetu nije riječ o zabranjenoj koncentraciji u smislu Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja (ZZTN).

13. rujan 2024 22:30