Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Hrvatska druga u CEE regiji po vrijednosti preuzimanja i spajanja u 2022. godini

11. Veljača 2023.
foto Getty Images/istockphoto

Broj preuzimanja i spajanja u Hrvatskoj lani je porastao za 16 posto, a njihova vrijednost za čak 69 posto, navodi se u CMS-ovom izvješću Emerging Europe M&A report. S vrijednošću ‘dealova‘ od 3,16 milijardi eura, Hrvatska je tako lani bila drugo najaktivnije tržište za preuzimanja i spajanja u regiji ‘tranzicijske Europe‘, odmah iza Poljske. 

Ulazak Entaina u vlasničku strukturu Super Sporta (75 posto) najveće je prošlogodišnje preuzimanje u Hrvatskoj te ujedno i peta najveća akvizicija u regiji Emerging Europe. Slijedi ga investicija Goldman Sachs Asset Managementa, SoftBank Vision Funda 2 te Porschea i InvestIndustriala u vrijednosti od 500 milijuna eura u Rimac Grupu
 
Iako još nije do kraja jasno što će se dogoditi s ulaganjem Saif Alketbija u Fortenovu, preuzimanje udjela od Sberbanke ‘tajnovitog šeika‘ navedeno je u izvješću kao treće preuzimanje po veličini. Na četvrtom mjestu je prodaja Alliazovog paketa dionica Zagrebačke banke (11,7 posto) talijanskom Unicreditu, koja je procijenjena na 322,1 milijuna eura. 
 
Uz akvizicije kojima je službeno objavljena vrijednost i koje su iznosile 3,16 milijardi eura, iz CMS-a su procijenili da je vrijednost akvizicija u Hrvatskoj za koje javno nije objavljena cijena, dodatnih 3,05 milijardi eura. 
 
Dok se aktivnost preuzimanja i spajanja zahuktala lani u Hrvatskoj, u cijeloj regiji ‘Emerging Europe‘ smanjena je u odnosu na rekordnu 2021. godinu. Broj transakcija, doduše, bio je veći za pet posto u odnosu na 2021. godinu, no njihova vrijednost je bila manja – 41,3 milijarde eura, odnosno za 20 posto. Razlog za to je smanjeni broj ‘megadealova‘, tj. transakcija većih od milijardu eura. Lani su u ovoj regiji bile samo tri takve transakcije, dok je u 2021. godini svih 10 najvećih preuzimanja bilo iz te kategorije.
 

Najviše dealova u ICT-u

 
Akceleracija digitalizacije u svim zemljama i industrijama je nastavljena, pa je sektor telekoma i IT-a ponovno bio prvi po broju transakcija s 336 sklopljenih poslova. Nekretnine i građevinarstvo bili su drugi ‘najprometniji‘ sektor s 205 transakcija, a slijedi ih sektor ‘proizvodnje‘. Vrijednost transakcija u energetskim i komunalnim tvrtkama bila je za čak 55% veća u odnosu na 2021. godinu.
 
Broj IPO-ova drastično je pao u usporedbi s 2021. godinom – sa 60 na samo 13. S druge strane, aktivnost private equity fondova je pojačana te su oni bili zaslužni za 289 ‘dealova‘
 
Najaktivniji investitori ponovno dolaze iz SAD-a, drugi su po redu Britanci, a slijede ih Njemci te Austrijanci.
- Slaba makroekonomska situacija i nagovještaj moguće recesije vjerojatno će smanjiti broj spajanja i preuzimanja u nadolazećim mjesecima, no u srednjem roku očekuje se nastavak aktivnosti M&A-a. Puno toga će ovisiti o inflaciji, cijenama energije, dostupnosti sirovina i sukobu u Ukrajini. 
 
Veći troškovi financiranja akvizicija s jedne strane će otežavati transakcije spajanja i preuzimanja, no s druge PE i VC fondovi sjede na 1,23 bilijuna i 547 milijuna eura ‘white powdera‘ koje tek treba uložiti. Prema istraživanju više od 200 ‘dealmakera‘, unatoč padu povjerenja i raspoloženja ulagača, pad ekonomske aktivnosti u konačnici će potaknuti preuzimanja i spajanja. Unatoč nepovoljnom makro okruženju, M&A će ostati važan dio dugoročnih poslovnih strategija poduzeća – navodi se u izvješću.
02. svibanj 2024 11:10