Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Jeff Bezos prodao još 14 milijuna dionica Amazona i u devet dana zaradio 8,5 milijardi dolara

21. Veljača 2024.
Jeff Bezosfoto Shutterstock

Multimilijarder Jeff Bezos prodao je još 14 milijuna dionica Amazona, u vrijednosti od oko 2,4 milijarde dolara, objavio je BBC.

Posljednjom prodajom ukupan broj dionica koje je prodao u tvrtki u posljednjih devet dana trgovanja iznosi oko 50 milijuna, u vrijednosti od oko 8,5 milijardi dolara.

Iz Amazona su ranije najavili da će Bezos prodati do 50 milijuna dionica do kraja siječnja 2025., a njegova prodaja dolazi nakon što su dionice porasle za više od 76 posto u prošloj godini. Podsjećamo, Bezos je zadnji put dionice Amazona prodao 2021. godine, a s obzirom da se tehnološki mag prošle godine mudro preselio u Miami na Floridi iz Seattlea u Washingtonu, uštedjet će gotovo 600 milijuna dolara poreza na dionice koje je prodao u vrijednosti od 8,5 milijardi dolara.

Dobici iznad 250 tisuća dolara od prodaje dionica ili drugih dugoročnih ulaganja oporezuju se po stopi od sedam posto u državi Washington. Florida nema državnih poreza na dohodak ili kapitalnu dobit.

Međutim, on će i dalje biti odgovoran za savezne poreze kao rezultat prodaje dionica.

Kad je Bezos najavio preseljenje na Floridu, to je potaknulo nagađanja o tome je li to zbog potencijalnog poreznog računa s kojim bi se suočio u Washingtonu nakon što je država odobrila novi porez na prodaju velikih dionica.

Bezos je u studenom rekao da su se njegovi roditelji nedavno vratili u Miami gdje je proveo dio djetinjstva i da želi biti blizu njih i svog svemirskog projekta Blue Origin, koji se ‘sve više seli na Cape Canaveral‘.

- Lauren i ja volimo Miami. Zbog svega toga, planiram se vratiti u Miami, ostavljajući pacifički sjeverozapad - napisao je na Instagramu, misleći na svoju zaručnicu Lauren Sánchez.

Bezos, unatoč najnovijoj prodaji, ostaje najveći dioničar Amazona i jedan je od najbogatijih ljudi na svijetu, s procijenjenim bogatstvom na više od 190 milijardi dolara.

27. travanj 2024 01:52