Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Kurtović: Refinanciranje kreditne linije koja dospijeva u rujnu 2026. mogao bi biti najveći Infobipov financijski izazov

20. Rujan 2024.
infobip kampus vodnjan
Rezultati poslovanja prvog hrvatskog jednoroga Infobipa zadnjih su dana tema u javnosti, iako isti ‘problem‘ i isti razlog postoji već nekoliko godina otkako je kompanija u velikoj ekspanziji. Tako je još 2021. kako smo pisali u Lideru Infobip imao rekordni gubitak za 2021. među svim kompanijama u Hrvatskoj.
 
Većina povećanja troškova koji su uzrokovali povećanje gubitka prije oporezivanja i tada se odnosilo se na računovodstveno obračunate troškove, u skladu s računovodstvenim politikama, koji nisu povezani s odljevom novca i nemaju utjecaja na novčani tok, a čine ih primarno amortizacija goodwilla i troškovi financiranja.
 
I danas se predsjednik Uprave Infobipa Silvio Kutić osvrnuo na rezultate poslovanja i istaknuo kako je iskazani gubitak od 227,1 milijun eura u 2023., ali i gubici iz 2020., 2021. i 2022. godine posljedica amortizacije akvizicija nekoliko tvrtki, među kojima su OpenMarket, dio izraelsko-američke tvrtke Amdocs, irska tvrtka Anam i konferencija Shift.
 
Stoga smo analizu i komentar poslovanja Infobipa zamolili Marija Kurtovića, neovisnog savjetnika za upravljanje financijama u poduzećima.
 
- U 2023. godini Infobip je na konsolidiranoj razini ostvario neto gubitak od 227 milijuna eura, pri čemu su značajan doprinos imali računovodstveni efekti amortizacije i umanjenja vrijednosti goodwilla, što su nenovčane stavke. Prema britanskim računovodstvenim standardima (UK GAAP), Infobip amortizira goodwill kroz šest godina, uz redovno provođenje testova nadoknadivosti njegove vrijednosti. Ukupni učinak tih stavki na financijski rezultat u 2023. iznosio je 174 milijuna eura, što može napraviti distorziju rezultata u svrhu njihove ocjene, stoga je korisnije promatrati ostvarene novčane tokove - kaže Kurtović.
 
Od ukupnih 174 milijuna eura efekta amortizacije nematerijalne imovine i umanjenja vrijednosti goodwilla, cca 93 milijuna eura se odnosi na umanjenje vrijednosti goodwilla. To umanjenje vrijednosti rezultat je promjene očekivanih novčanih tokova potrebnih za izračun nadoknadivosti goodwilla u slučaju preuzimanja Peerless Networka. Drugim riječima, kaže Kurtović, s obzirom da je došlo do izvanrednog umanjenja vrijednosti goodwilla (redovno umanjenje bi bila amortizacija), možemo zaključiti kako su se na tržištu promijenile okolnosti i kako kompanija više ne očekuje ostvarenje novčanih tokova projiciranih u vrijeme akvizicije. 
 
- Iako je slobodni novčani tok (Free Cash Flow – FCF) već šestu godinu zaredom negativan, to se može pripisati značajnim investicijama u rast poslovanja i relativno niskim operativnim maržama. Financiranje u ovom šestogodišnjem razdoblju osigurano je uglavnom iz vanjskih izvora, primarno izdavanjem preferencijalnih dionica još 2020. i kreditnom linijom od 500 milijuna dolara ugovorenoj 2021. godine i koja dospijeva u rujnu 2026. Upravo bi refinanciranje te kreditne linije mogao biti najveći izazov s financijskog aspekta, s obzirom da do sada generirani novčani tok ne bi omogućio njenu otplatu po dospijeću. Doduše, još je rano govoriti o uspješnosti refinanciranja, jer linija dospijeva za dvije godine i na njeno refinanciranje može značajno utjecati tržišni sentiment u samom trenutku refinanciranja - objašnjava Kurtović.
 
Nadalje, bilanca Infobipa trenutno iskazuje povišenu razinu zaduženosti uz visoke troškove financiranja. Preferencijalne dionice nose kamatu od 15 posto koja se pripisuje glavnici (roll up) i konvertibilne su u kapital u slučaju ispunjenja određenih uvjeta. Kreditna linija od 500 milijuna eura nosi kamatu od 3M USD SOFR + 6,51 posto, što prema trenutnim uvjetima iznosi blizu 12 posto. - Ovakva struktura i uvjeti financiranja sugeriraju da tržište vidi Infobip kao rizično ulaganje, što je i očekivano s obzirom na izrazito kompetitivnu i fragmentiranu industriju u kojoj Infobip posluje i na njegov tržišni položaj. Da je cijela industrija u izazovnom položaju u pogledu ostvarenja pozitivnog novčanog toka govori i činjenica da je glavni konkurent Twilio tek u 2023. ostvario pozitivan slobodni novčani tok, dok istovremeno od 2008. kontinuirano ostvaruje gubitak, kvartal za kvartalom - ističe Kurtović.
image

Mario Kurtović

foto Rene Karaman
Dodaje kako je za očekivati da će se pritisak na novčani tok i dalje nastaviti s obzirom na dinamičan razvoj industrije i daljnju potrebu za ulaganjima pojačanu rastućom neizvjesnošću na makroekonomskoj razini. Kako bi osnažio svoju likvidnost, Infobip je u ožujku ove godine povukao dodatnih 30 milijuna eura odobrenih pod kapom kreditne linije od 500 milijuna eura, što znači da bi i 2024. mogla proći u znaku povećanih ulaganja.
 
Interesantno je i da bilančna, tj. računovodstvena vrijednost kapitala Infobipa iznosi negativnih 581 milijun eura, međutim, koliko bi tržište vrednovalo kapital u slučaju potencijalnog IPO-a, ostaje za vidjeti. Ako gledamo kretanje cijene dionice Twilia, ona je danas na 60-tak dolara, dok je 2021. u jednom trenutku bila na 435 dolara. Ovakva, značajno niža trenutna cijena dionice Twilia je potpomognuta i programom reotkupa dionica, što može značiti da trenutno nije idealan moment za izlazak na tržište kapitala. No vrijeme će pokazati hoće li do IPO-a uopće i doći, zaključuje Kurtović.
 
20. rujan 2024 19:02