Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Mihael Furjan (Pliva): Značajno smo povećali proizvodne količine

21. Rujan 2024.
Mihael Furjanfoto Ratko Mavar
Najveće hrvatske tvrtke, unatoč inflaciji i ostalim izazovima, posluju izvrsno. Raste im prihod, više izvoze, razvijaju nove proizvode i digitaliziraju poslovne procese, ulažu u automatizaciju i umjetnu inteligenciju (AI), te smanjuju ugljični otisak. Predsjednike Uprava najboljih kompanija anketirali smo o poslovanju ove godine. Pitali smo ih kakve su im izvozne ambicije, kako prilagođavaju poslovanje ESG zahtjevima i ulažu li i kako u automatizaciju

- U 2024. nastavili smo s implementacijom Tevine globalne strategije Zaokreta prema rastu i jačanjem inovativnih kapacitete u istraživanju i razvoju. Proizvodne operacije u Zagrebu 2023. su završile s rekordnim brojem gotovih proizvoda koji se izvoze na više od 60 tržišta, a nastavak trenda očekujemo i u 2024. s planiranim porastom od pet posto za gotove tablete i kapsule te čak 30 posto za sterilne proizvode.

Značajno smo podignuli količine proizvodnje te broj odobrenih projekata našeg R&D centra za globalno tržište. Bilježimo porast izvoza u SAD i druge zemlje, a na tržište smo stavili brojne nove proizvode. U sklopu našeg Istraživačkog instituta s radom je započeo Globalni centar izvrsnosti za male molekule koji će podržavati Tevino poslovanje u području istraživanja inovativnih molekula te razvoja novih oblika postojećih molekula, kako bi ojačali budući portfelj inovativnih lijekova te zadržali poziciju vodeće generičke kompanije.

Teva, čija je Pliva članica, poseban fokus stavlja upravo na strategiju zaštite okoliša, društvene odgovornosti i upravljanja. Aktivnosti, ciljeve i postignute rezultate redovno objavljuje u izvješću o napretku. Novi ciljevi usmjereni su na postizanje nulte neto stope emisija, primjenu električne energije iz obnovljivih izvora te jačanje zdravstvenog sustava i dodatnu izgradnju kapaciteta. Pliva planski i kontinuirano uvodi automatizaciju u svoje procese – od sustava doziranja u pogonima za proizvodnju aktivne farmaceutske supstance do sustava upravljanja i nadzora za ostvarenje odgovarajućih uvjeta u proizvodnim, laboratorijskim i skladišnim prostorima. Automatizacijom su obuhvaćeni i sustavi za transport polaznih materijala, poluproizvoda i gotovih proizvoda, ali i opremanja gotovih proizvoda. 

26. rujan 2024 17:02