Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Neki ulagači trče prema tehnološkom sektoru, a neki od njega

09. Kolovoz 2022.

Piše: Roko Kalafatić

U zadnje se vrijeme tehnološki divovi oporavljaju nakon nekoliko snažnih padova u prvom polugodištu, a ulagači se zbog toga nadaju da bi sektor mogao prebroditi globalnu recesiju koja je već počela uzimati maha. Velike kompanije kao što su Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon i Tesla sveukupno su dodale 1,3 bilijuna dolara svojoj zajedničkoj tržišnoj vrijednosti od početka srpnja, a to je pomoglo i Nasdaq Compositeu da naraste za 14,8 posto od početka srpnja, prenosi Financial Times. 

Ljetni rast u tehnološkom sektoru možda je samo privremen

Unatoč dobrim prognozama za budućnost tehnološkog sektora, američke Federalne rezerve će, čini se, nastaviti s pooštravanjem monetarne politike ne bi li se uhvatile u koštac s rastućom inflacijom. Ipak, neki tehnološki analitičari upozoravaju da bi ovaj ljetni rast mogao biti privremen za sektor. 

Podsjećamo da su takvi privremeni mjesečni skokovi od 10 posto bili gotovo pa uobičajeni tijekom medvjeđeg tržišta Nasdaqa od 2000. do 2003. godine. Umjesto pretjeranog optimizma, ulagači bi trebali biti pripremljeni i na potencijalno velika smanjenja zarade ove i sljedće godine. 

- Dosadašnja izvješća o zaradi za drugo tromjesečje dovela su do značajnih prilagodbi prema dolje predviđanja dobiti za Nasdaq 100, uključujući smanjenje od 5,5 posto u odnosu na procjenu za 2022. i 6,5 posto u odnosu na predviđanje za 2023. godinu. To će se pretvoriti u milijarde koje će biti izbrisane iz zarade američkih tehnoloških tvrtki,” kazao je Andrew Lapthorne, stručnjak za strategiju u Societe Generale.

Jon Guiness, jedan od upravitelja američkog fonda Fidelity International teškog 776 milijuna funti, poručio je za Financial Times da rasprodaja dionica u tehnološkom sektoru u prvoj polovici godine pokazuje da su brojni ulagači rano smanjivali svoje pozicije i predvidjeli usporavanje zarade u sektoru. 

- Ulagači sada očekuju da će inflacija pasti i zabrinuti su zbog prijetnje recesije tako da ekonomski osjetljiviji sektori, kao što su potrošačke diskrecijske dionice, ostvaruju slabije rezultate. Fidelity očekuje da će globalna potrošnja na tehnologiju ostati zdrava čak i ako tvrtke odgode ili otkažu neke projekte ove godine. Postojali su dobri razlozi za bujnost koja se proširila cijelim sektorom prije rasprodaje.

Petina novih automobila proizvedenih u Europi sada su električna vozila koja su računala na kotačima. Računalstvo u oblaku je razvoj stvarne supstance koji usvajaju mnoge tvrtke - rekao je Guiness. 

Mali ulagači su optimistični

Tektonski pomaci koji pokreću usvajanje tehnologije i dalje su prisutni, a maloprodajni ulagači su također postali optimističniji u sektoru od sredine srpnja prema Morgan Stanleyu, koji analizira javno dostupne podatke o trgovanju sastavnicama Russell 3000 indeksa. 

- Sudjelovanje malih ulagača obično je veće u sektorima kao što su tehnološke i komunikacijske usluge gdje postoje tvrtke koje poznaju i vole - rekao je Boris Lerner, kvantitativni strateg u Morgan Stanleyu u New Yorku.

Ipak, izdvajanja u fondove kojima se trguje na burzi i dalje pokazuju da je apetit širih ulagača prigušen. Invesco ETF vrijedan 173,7 milijardi dolara, poznat kao QQQ, koji prati indeks Nasdaq 100, ostvario neto priljeve od 99 milijuna dolara od početka srpnja. 

U drugu ruku, ETF-ovi koji prate širi S&P sektor informacijske tehnologije zabilježili su neto odljeve od 112 milijuna dolara prošlog mjeseca, prema State Streetu, dok je Cathie Wood's Ark Innovation ETF zabilježio odljeve od oko 385 milijuna dolara

Rizik je veći, ali i nagrada

Makar kratkoročne prepreke postoje i vjerojatno udaljavaju dio ulagača od investiranja u tehnološki sektor, neki analitičari smatraju da je dugoročno isplativo ostati aktivan u sektoru. Polar Capital, upravitelj imovinom sa sjedištem u Londonu, upozorava da bi profitne marže mogle biti pod pritiskom zbog inflatornih pritisaka, rastućih troškova plaća, izazova u opskrbnom lancu i snage američkog dolara. Međutim, očekuje da će se potrošnja na IT globalno ove godine povećati između 2 i 4 posto u dolarima.

Ben Rogoff, voditelj tehnološkog tima Polar Capitala, kazao je da su neki od nedavnih dobitaka vjerojatno potaknuti 'ribolovom na dnu i kratkotrajnim pokrivanjem', što je karakteristično za privremeni rast medvjeđeg tržišta, ali zato je i odnos rizika i nagrade ovih dana znatno poboljšan za ulagače. 

01. svibanj 2024 01:28