Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Neto dobit Ine 1,9 milijardi kuna, veća za 47,8 posto

16. Veljača 2023.
INA upravafoto Ratko Mavar

U godini dok su gotovo sve svjetske naftne kompanije ostvarile rekordne prihode i dobit, Ina Grupa je objavila kako je u 2022. ostvarila neto dobit od 1,9 milijardi kuna. Prema konsolidiranom nerevidiranom financijskom izvještaju koji je kompanija objavila, u odnosu na 2021. dobit je povećanja za 615 milijuna kuna što predstavlja povećanje od čak 47,8 posto.

Rasli su i prihodi, ukupni prošlogodišnji prihodi Ine iznosili su 36,15 milijardi kuna i u odnosu na 2021. godinu veći su za 54,7 posto. Ukupni rashodi porasli su također i to za 51,6 posto, na 33,1 milijardu kuna. Istodobno proizvodnja je pala, dok je investicijska aktivnosti bila najveća u proteklih 10 godina.

Rafinerija 70 posto dovršena

- Godinu su obilježila previranja na svjetskom energetskom tržištu, ali i jedno od najjačih investicijskih razdoblja za Inu ikad. Unatoč velikim oscilacijama cijena ugljikovodika i regulatornim intervencijama, INA ostaje predana velikom investicijskom ciklusu koji je u tijeku. Projekt nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka, najveća investicija Ine koja će osigurati dugoročnu održivost rafinerijskog poslovanja i kampanja izrada bušotina na moru guraju ulaganja na najvišu razinu u posljednjih deset godina, s ukupno više od 2,7 milijardi kuna ulaganja. Projekt nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka na ukupnoj je dovršenosti od 70 posto.

Djelatnost Istraživanja i proizvodnje nafte i plina, koja je ponovno dala najveći doprinos rezultatu, ublažava prirodni pad proizvodnje. S povećanom razinom ulaganja, kako na moru tako i na kopnu, INA je ostvarila pad proizvodnje na godišnjoj razini od samo četiri posto, s rezervama ​​na stabilnoj razini prvi put nakon nekoliko godina. Kada govorimo o proizvodnji plina, moramo spomenuti i regulatorno ograničavanje cijene plina, čiji učinak nije bio presudan 2022., ali bi mogao biti značajan u 2023. godini - rekao je Péter Ratatics, predsjednik Uprave Ine.

Ratatics dodaje da je rafinerijsko poslovanje osiguravalo sigurnu opskrbu tržišta, što se u sadašnjim geopolitičkim okolnostima ne može uvijek uzeti zdravo za gotovo. Opskrba plavim dizelom bila je, naveo je, posebno zahtjevna, no INA je tržištu osigurala sve potrebne proizvode. Regulatorna ograničenja utjecala su na profitabilnost veleprodaje i maloprodaje, što je u kombinaciji s velikim investicijskim ciklusom uzrokovalo negativan novčani tijek djelatnosti.

- Što nas očekuje u 2023. teško je predvidjeti, no ograničenje cijena plina nametnuto od četvrtog tromjesečja 2022. sigurno će imati značajan utjecaj na poslovanje. Ipak, uz usporavanje prirodnog pada proizvodnje i uspješnu transformaciju rafinerijskog poslovanja, nastojat ćemo dioničarima i kupcima omogućiti sigurnu opskrbu i profitabilno poslovanje - zaključio je Ratatics.

24. travanj 2024 20:19