Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Nije pitanje hoće li kava poskupjeti, nego hoće li je biti dovoljno na tržištu

24. Travanj 2024.
foto Ratko Mavar

Zbog lošijeg uroda i poremećenih opskrbnih lanaca te utjecaja fondova cijene sirove kave na burzi strelovito rastu. Zalihe proizvođača kave u Europi sve su manje, a cijene proizvodnje sve veće. S obzirom na stalni rast cijena sirove kave na burzama posljedice osjećaju i potrošači jer proizvođači ne mogu sami podnijeti taj teret. Osim toga, u Hrvatskoj je posebni porez na kavu veći u odnosu na susjedne zemlje, zbog čega je, primjerice, najvećem hrvatskom proizvođaču kave Francku pao profit. No neovisno o visokim cijenama kave na burzama, koja će se prije ili kasnije preliti na gotovi proizvod, problem bi mogla biti i nestašica nekih vrsta kave, iako to proizvođači izričito ne spominju.

- Cijene sirove kave značajno rastu iz više razloga: lošijeg uroda robuste u jugoistočnoj Aziji, koji je doveo do disbalansa ponude i potražnje na svjetskom tržištu, povijesno niske zalihe sirove kave u Europi što je posljedica velikih poremećaja u lancima opskrbe i deficita sirove kave u sezonama 2022./2023. i 2023./2024., sigurnosnih izazova u Crvenom moru što je preusmjerilo teretne brodove oko Rta Dobre nade i produljilo vrijeme isporuke za oko tri do četiri tjedna, ali i značajno povisilo trošak transporta, te spekulacije na tržištima od strane fondova, odnosno većeg priljeva imovine fondova u soft commodities segment što burze pritišće prema gore – kaže Ivana Tavra, direktorica Korporativnih komunikacija Francka. 

Dodaje da proizvođači kave posljednjih nekoliko godina posluju u izrazito zahtjevnim tržišnim okolnostima jer cijene sirove kave na svjetskom tržištu konstantno rastu od početka 2021. dosegnuvši i najveću razinu u posljednjih desetak godina. Negativan trend nastavljen je s ostalim troškovnim udarima - od znatnog poskupljenja energenata do ostalog repromaterijala - koji su značajno utjecali na troškove proizvodnje.

- Unatoč rastu svih ovih troškova u zadnje gotovo tri godine, nastojali smo da se efekt tržišnih poremećaja u što je moguće manjoj mjeri prenese na potrošače, zbog čega smo veći dio sami amortizirali. Uzimajući u obzir poskupljenja prehrambenih proizvoda s kojima se suočavaju potrošači i posljedični pad kupovne moći, svjesno smo išli na smanjenje naših profitnih marži što se u konačnici odrazilo na pad naše profitabilnosti. Makroekonomski scenarij za cjelokupnu industriju kave bio je izuzetno kompleksan zbog oštrog porasta troškova sirovina, pri čemu su cijene, posebno za sirovu kavu, dosegle rekordne razine. Unatoč tome, odlučili smo ograničiti povećanje cijena naših proizvoda kako bismo zaštitili potrošače, zadržavajući volumene, ali žrtvujući našu profitabilnost - kaže Tavra.

Proizvođači traže ukidanje poreza

S poslovanjem u okruženju visokih cijena sirovina i usluga, male raspoloživosti kave na tržištu i involviranosti fondova na burzama posluje i Atlantic Grupa, kao i ostali proizvođači kave. Prema riječima Gabrijele Kasapović, direktorice Korporativnih komunikacije Atlantic Grupe, kod arabike je, zbog logističkih problema dopreme kave iz Brazila, kasnila isporuka kave od kraja 2023., a to su iskoristili fondovi.

- Fondovi su kratkoročno iskoristili manjak kave u zemljama konzumenata i podigli razinu burze, a time i cijenu arabike na visoke razine. Kod robuste postoji i izazov nedovoljne raspoloživosti u 2024. zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u zemljama podrijetla. Dva najveća uzgajivača kave Vijetnam i Indonezija podbacili su s berbama zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, a problem su i visoke cijene zbog izazova u transportu; napadi na tranzitne brodove, produljenje vremena tranzita za duplo – kaže Kasapović. Dodaje da, iako je nemoguće internim uštedama anulirati kretanja na svjetskim burzama sirovina, Atlantic Grupa je dosad kroz kontinuitet kriza maksimalno vodila računa o tome da teret poskupljena u čitavom lancu poslovanja ne prenese, svakako ne većim dijelom, na potrošača. 

Kriza bi se mogla djelomično ugasiti smanjenjem posebnog poreza na kavu na što Franck, prema riječima Tavre, već nekoliko godina ukazuju u sklopu Koordinacije proizvođača, prerađivača i trgovaca kavom. Jer nepovoljan porezni tretman kave, koji je u Hrvatskoj veći i do 30 posto u odnosu na susjedne zemlje, dovodi do poticanja prekogranične kupnje, destimulira osobnu potrošnju i time negativno utječe na BDP te rezultira nekonkurentnošću Hrvatske u odnosu na usporedive zemlje u okruženju. Istodobno, članice Europske unije koje su ukinule ovaj porez bilježe porast prodaje i konzumacije kave.

- Smanjenje poreza minimalano bi utjecalo na državni proračun jer je  prihod od posebnog poreza na kavu od oko 16,2 milijuna eura zanemariv, čini samo 0,65 posto ukupnih prihoda od trošarina i posebnih poreza, ali bi proizvođačima i distributerima kave u Hrvatskoj značajno olakšao poslovanje u ovako izazovnim okolnostima bez nužnosti za značajnijom korekcijom cijena proizvoda koja bi bila usklađena s povećanjem troškova glavne sirovine. Nadamo se kako će nadležni prihvatiti ove argumente, te prilikom prve izmjene poreznih propisa očekujemo ukidanje posebnog poreza na kavu – kaže Tavra. Dodaje da je zaštita potrošača od drastičnog poskupljenja mnogima najdražeg napitka više nego dobar razlog da država reagira ispravljajući ovu poreznu nepravdu.

- Zasad su najveći teret enormnog porasta burzovnih cijena sirove kave podnijeli upravo proizvođači, ali to na duži rok nije održivo – zaključuje Tavra.    

24. travanj 2024 06:02