Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Novogodišnje dežurstvo: Tko će sve zbog uvođenja eura imati radno Silvestrovo, ali i biti dodatno plaćen

09. Studeni 2022.

Osim tradicionalno zaposlenika u sektorima ugostiteljstva, hotelijerstva, pojedinih proizvodnih pogona te medicinskih i hitnih službi, Novu 2023. godinu u kojoj Hrvatska stupa u područje eurozone uz vatromet neće dočekati niti djelatnici banaka, teleoperatera i pošte.

Naime, budući da se konverzija s kune u euro obavlja u novogodišnjoj noći s 31. prosinca 2022. na 1. siječnja 2023., brojni će zaposlenici tada, umjesto da su na plesnom podiju, morati biti na svom radnom mjestu.

Bankari, računovođe, IT-jevci...

Bankarski sektor će, naravno, kao i tijekom ove godine, imati pune ruke posla pri prelasku na euro. Novogodišnji vikend bit će radni za kritične poslovne procese Hrvatske narodne banke, koji uključuju distribuciju gotovog novca, centralno-bankarske operacije, platni promet i ključnu podršku tim procesima koja podrazumijeva IT i računovodstvo.

– Kod distribucije gotovog novca zaposlenici će biti orijentirani na eventualne intervencije u sustavima povezanima s gotovinskim poslovanjem, u bankama, u poslovnicama Hrvatske pošte i FINA-e, ako to bude bilo potrebno. Kod centralno bankarskih operacija 31. prosinca 2022. će se raditi zaključivanje poslovne godine u sustavu prilagođenom hrvatskoj kuni, a 1. siječnja započet će se rad u sustavu podešenom za euro kako bi bio spreman za novu valutu. Kod operativnih poslova platnog prometa vršit će se usklađivanja stanja na računima, konverzije i provjere izmjena aplikativnih prilagodbi te ispravnosti podataka u sustavima.

U računovodstvu će se raditi na prijenosu početnih stanja i sastavljanju početne bilance HNB-a na dan 1. siječnja 2023. koju je HNB obavezan poslati Europskoj središnjoj banci povodom ulaska u Eurosustav, a zaposlenici IT-a HNB-a će biti na raspolaganju cijelo to vrijeme za eventualna interventna podešavanja aplikacija i infrastrukturnih servisa – pojašnjavaju iz HNB-a.

Prema trenutnoj procjeni, HNB će za navedene poslove tijekom 31. prosinca te 1. i 2. siječnja angažirati prekovremeni rad za tridesetak zaposlenika.

Značajan broj zaposlenika sudjeluje u uvođenju eura i u Novoj hrvatskoj banci (donedavnom Sberbanku).

– Na sam dan uvođenja eura prema projektnom planu bit će na raspolaganju svi ključni zaposlenici, a uz konverziju Banka će provoditi i redovne obrade – kratko poručuju iz Nove hrvatske banke.

Na samu Novu godinu radit će i timovi Zagrebačke banke zaduženi za prilagodbu za prelazak na euro.

– Kako bismo spremni dočekali uvođenje eura kao službene valute, u Zagrebačkoj banci bit će dežurni zaposlenici relevantnih poslovnih područja koja su odgovorna za određene aktivnosti, poput praćenja i kontrole konverzije, vezane za konverziju u pojedinim aplikacijama, zaposlenici Informatike odgovorni za omogućavanje konverzije i definirani koordinatori. Radit ćemo na pripremi svih aplikativnih rješenja i procesa za omogućavanje konverzije kune u euro u svim sustavima Zagrebačke banke – kažu u Zabi.

Ključna i pošta

Jedna od tvrtki koje imaju izuzetno važnu ulogu u procesu zamjene gotovog novca, odnosno kuna u eure je i Hrvatska pošta, budući da će u poštanskim uredima korisnici moći zamijeniti novac bez naknade tijekom cijele 2023. godine. Uz to, u pošti će se od 1. prosinca 2022. prodavati starter paketi s kovanicama eura u iznosu od 100 kuna (13,28 eura).

– 31. prosinca 2022. poštanski uredi neće raditi, jer će se obavljati tehnička prilagodba prelasku na euro, dok će u nedjelju, 1. siječnja 2023. raditi poštanski ured u Branimirovoj ulici u Zagrebu. Od ponedjeljka 2. siječnja svi poštanski uredi radit će po uobičajenom radnom vremenu – napominju iz Hrvatske pošte te dodaju da na projektu uvođenja eura rade već godinu dana.

– Sama priprema za konverziju je opsežna te obuhvaća cjelokupno poslovanje. Od pripreme softvera do kompleksnih sigurnosnih aspekata, a naravno uključuje i naše radnike koji taj posao moraju odraditi u poštanskom uredu – dodaju iz Hrvatske pošte, no unatoč povećem opsegu posla, neće imati potrebe za angažiranjem dodatnih radnika zbog prelaska na euro.

Ništa bez telekoma

Niti teleoperateri, bez čijih bi usluga slanje novogodišnjih čestitki bilo nezamislivo, neće spavati za Novu 2023. godinu. Tehnički sustavi moraju se prvo testirati, a potom i implementirati kako bi nakon prelaska na euro sve funkcioniralo.

– Uslijed pripreme i testiranja sustava za korištenje eura, u noći s 31. prosinca 2022. na 1. siječnja 2023., i za Novu godinu, radit će povećani broj zaposlenika, primarno iz IT odjela i tehnike. U slučaju potrebe bit će uključeni i drugi relevantni odjeli – komentiraju iz Telemacha.

Kao što su tehnička i korisnička podrška korisnicima dostupni 24 sata dnevno, svih 365 dana u godini, tako će biti i sada.

– Svi odjeli u kompaniji, odnosno više od 200 A1 zaposlenika uključeno je projekt implementacije eura i spremno ćemo dočekati promjenu valute koja službeno stupa na snagu 1. siječnja 2023. godine – navode u A1 Hrvatska, gdje još nisu točno definirali tko će sve i kako raditi u novogodišnjoj noći.

Veće plaće

No osim što prve novogodišnje sate u 2023. bankari, teleoperateri i poštari neće moći provesti sa svojim najbližima (već samo sa svojim najbližim kolegama), zaposlenici će ipak za to biti adekvatno nagrađeni.

Zaposlenici HNB-a za novogodišnje dežurstvo bit će plaćeni u skladu s postojećom zakonskom regulativom i provedbenim internim aktima, javljaju iz HNB-a.

Zaposlenici će biti adekvatno plaćeni i u Zabi, sukladno definiranim satnicama za rad subotom i nedjeljom, kao i za prekovremene sate rada.

Telemachovi zaposlenici će, pak, za angažman tijekom blagdana biti isplaćena povećana plaća u skladu sa Zakonom o radu, kažu u Telemachu.

Stoga će, unatoč povećanom opsegu rada u novogodišnje vrijeme, većina tih zaposlenika u siječnju i veljači ipak osjetiti olakšanje kada im stignu plaće.

23. travanj 2024 14:22