Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Odvjetničke tvrtke eksperimentiraju s chatbotovima, ali obećavaju da AI nije prijetnja zaposlenicima

15. Ožujak 2023.

PwC je najavio da će eksperimentirati s chatbotom u cilju da ubrzaju rad svojih 4000 odvjetnika, što je najnoviji znak da tvrtke za profesionalne usluge žure s implementiranjem umjetne inteligencije (AI) u svoje poslovanje. 

Jednogodišnji ugovor sa startupom Harvey omogućit će odvjetnicima pristup pravnoj umjetnoj inteligenciji, za koju iz PwC-a kažu da će im pomoći da brže rade na zadacima poput analize ugovora i u provođenju dubinskih analiza, objavio je Financial Times. 

Tvrtka je rekla da također planira pronaći načine za korištenje usluga u svojoj poreznoj praksi. 

Savezništvo PwC-a i Harveya je najnoviji primjer tvrtke za profesionalne usluge koja eksperimentira s ‘generativnom‘ umjetnom inteligencijom od pokretanja ChatGPT-a. Harveyjev softver izgrađen je korištenjem najnovije tehnologije OpenAI-ja, GPT-4, za koju tvrtka kaže da ima daleko veću sposobnost pravnog obrazloženja od svog prethodnika.

Carol Stubbings, čelnica PwC-ovog odjela za globalne porezne i pravne usluge, rekla je da tehnologija ‘označava veliki pomak u načinu na koji će se porezne i pravne usluge pružati i koristiti u cijeloj industriji‘, objavio je FT.

Tvrtka je rekla da će tehnologija ubrzati donošenje odluka davanjem odgovora na pitanja, koje će osoblje zatim pregledavati i dodavati.

Umjetni mozgovi nisu prijetnja... Još

Budući da je chatbot sposoban analizirati ogromne količine teksta i pisati uvjerljive odgovore na pitanja, također se može koristiti za sažimanje ključnih klauzula iz serija ugovora, rekli su iz PwC-a, te za izradu početnih izvješća dubinske analize na temelju uputa odvjetnika.

Tvrtka je rekla da planira kreirati prilagođene proizvode za porezne i pravne klijente koristeći Harveyjevu platformu. AI se ne bi koristio za pružanje pravnih savjeta i nikako ne bi zamijenio odvjetnike, dodali su. 

Podsjećamo, ovo nije prvi put da u istoj rečenici stoje odvjetnik i chatbot umjetne inteligencije. Početkom godine pojavio se i prvi ‘robotski‘ odvjetnik pokretan umjetnom inteligencijom, točnije, radi se o aplikaciji koju je izmislio engleski poduzetnik Joshua Browder.

Zanimljivo je da odvjetnička tvrtka Allen & Overy već koristi Harvey, ali inzistira na tome da tehnologija neće zamijeniti nijednog člana osoblja, smanjiti naplative sate ili uštedjeti novac tvrtki ili njezinim klijentima. Ipak, napomenuli su da bi AI tehnologija mogla pomoći u smanjenju troškova u budućnosti.

Robin AI, konkurent Harveyju, pružao je usluge dvjema konzultantskim tvrtkama velike četvorke i odvjetničkoj tvrtki Clifford Chance, koje koriste softver za pregled i uređivanje ugovora. Njihove su usluge izgrađene na tehnologiji koju je razvio američki startup Anthropic.

24. travanj 2024 19:11