Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Orbico širi poslovanje u Ukrajini unatoč ratu

02. Srpanj 2023.
Branko Roglić, vlasnik Orbico grupefoto Ratko Mavar
U hrvatskoj kompaniji zasad ne žele izlaziti s detaljima u javnost, samo potvrđuju da su preuzeli dvadeset posto ukrajinske tvrtke i da će za godinu dana postati njezin većinski vlasnik. Financijska isplativost, poručuje vlasnik Branko Roglić, nije ključna u ovome trenutku

Orbico grupa preuzela je 20 posto udjela jedne ukrajinske kompanije, a prema ugovoru koji je potpisan s Ukrajincima, taj najveći domaći distributer za godinu dana trebao bi postati njezin većinski vlasnik. O kojoj je kompaniji riječ, kolika je vrijednost investicije i koliki bi točno vlasnički udio trebao imati, vlasnik Orbica Branko Roglić za sada nije htio govoriti zbog toga što na tome inzistiraju Ukrajinci.

Na naše pitanje zašto je odlučio investirati u zemlju u kojoj bjesni rat, zbog čega su osim ljudi u opasnosti i nekretnine, Roglić je odgovorio da u ovome slučaju primarni cilj nisu bili širenje poslovanja i zarada, iako ne treba smetnuti s uma da će se investicija vratiti ako sve bude u redu.

– Primarni cilj bio je pomoći tim ljudima i toj zemlji. Znate, vlasnici te kompanije koju ćemo preuzeti prilično su korektni poslovni ljudi, a ne trebamo zaboraviti ni da su i nama Ukrajinci mnogo pomogli dok je bio rat u Hrvatskoj. Ukrajina nas je priznala među prvima i mi to nikada ne smijemo zaboraviti. Iako zvuči otrcano, vjerujte da nije sve u novcu – ističe Roglić.

Unatoč tomu Orbico grupa tom je investicijom proširila svoje poslovanje u Ukrajini, u kojoj od 2016. posluje njezina članica STV Orbico. Kad je izbio rat, Roglić je tamošnjih pedesetak zaposlenika ponudio preseljenje iz zemlje čiji bi trošak snosila kompanija, no oni su to odbili. Nakon što završi rat, Grupa ondje ima velike planove jer želi biti među prvim investitorima, kao što je bila i u BiH nakon rata, kad je već 1996. godine ušla u tu susjednu zemlju.

Inače, Grupa je prošle godine ostvarila 3,2 milijarde eura prihoda, a ove godine, prema Roglićevim riječima, planiran je rast od desetak posto, odnosno na 3,5 milijardi eura. 

20. travanj 2024 09:31