Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Ivan Burazin: Shift je postao centar svjetske developerske zajednice

19. Rujan 2022.
Ivan Burazin
Najveća dvodnevna developerska konferencija u ovom dijelu Europe Infobip Shift, započela je danas u zadarskom ŠC Višnjik. 
U samom uvodu konferencije najavljeno je da će iduća dva dana biti ispunjena s pregršt zanimljivih razgovora i izlaganja kroz koja će se dijeliti zanimljive priče i iskustva. Na konferenciji će se slušati o novim načinima rada i novim perspektivama u poslu, a kao zaključak Infobip Shift će dati uvid u to što nas čeka u budućnosti. 
 
- Sretni smo napretkom konferencije. Najbitniji dio ove godine je internacionalizacija, imamo partnere iz preko 50 država i govornici su mahom stranci. Napokon je Zadar, odnosno Shift centar svjetske developerske zajednice – kazao je Ivan Burazin, član uprave Infobipa za developersko iskustvo i osnivač konferencije. 
 
Infobip Shift će ove godine zauzeti svih pet dvorana Višnjika, u kojima će se smjestiti šest pozornica na kojima će nastupiti više od 60 govornika. Među onima koji su stigli u Zadar su Microsoft, Cisco i Google, a svoje predstavnike na pozornicama imat će i brojne developerske kompanije čija rješenja oblikuju budućnost industrije. Sve ovo daje dodatan globalni karakter ovogodišnjeg Infobip Shifta.
 

Najbrojniji stranci - Norvežani

 
Burazin je svom uvodnom je govoru istaknuo koliko je konferencija osnažila te da uvijek nastoje ljudima dati još zanimljivih tema i zanimljivih govornika, još stvari za naučiti i povod da se upoznaju uživo upoznaju. Smatra i da su su govornici najbolji do sada.
 
- Infobip Shift je već godinama pozicioniran kao najveći i najrelevantniji tech događaj u Hrvatskoj i regiji, a ovogodišnje izdanje pokazuje nam kako smo napravili veliki iskorak na globalnoj sceni. Kupci ulaznica dolaze iz više od 20 zemalja, čak i udaljenih tržišta na kojima već postoji velika konkurencija developerskih događanja, a koji su nam do sada dolazili u manjem broju. Primjerice, prošle godine nismo imali posjetitelja iz Norveške, dok su oni ove godine najbrojniji strani posjetitelji – kazao je Burazin. 
 
Oduševljenje vezano uz konferenciju u svom je uvodnom govoru istaknuo i Izabel Jelinić, suosnivač Infobipa, koji je zahvalio svima na sudjelovanju i na organizaciji takvog događaja. Istaknuo je da je 'teško objasniti kakav je osjećaj biti dio ovakvog eveta koji okuplja toliko pametnih ljudi, developera, kompanija….'.
image
foto

Julia Biro, voditeljica odjela za odnose s developerima Infobipa, također je istaknula da je ovo dobra prilika za okupljanje, upoznavanje, dijeljenje znanja, za saznati što je novo u industriji i međusobno pomaganje.

- Ovo je prilika da učenje, ostanak u toku s trendovima te da developeri vide što se događa u drugim kompanijama - kazala je Biro te se složila da su postigli to da Shift postane globalna konferencija.

Povezivanje startupova i kapitala

U sklopu konferencije, u kratkom brifingu za novinare, Sabina Cerić, direktorica u Goldman Sachsu, objasnila je interes najvećih američkih investitora za startupove iz Hrvatske i regije. Naime, Infobip je nedavno zajedno s američkim tvrtkama Google i Goldman Sachs pokrenuo poseban program mentorstva za startupe iz Hrvatske Scale|Croatia Croatia za edukaciju i financiranje startupova iz Hrvatske.

Cerić je istaknula da se ljudi često iznenade koliko u Hrvatskoj ima telenata i izvrsnih startupova, a dodala je i da se interes za Hrvatsku u Goldman Sachsu probudio jer vide sličnost sa Estonijom i Izraelom u počecima njihovog tehnološkog buma. Dodal je i da su shvatili da talent nije centraliziran u Americi.

- Uključili smo se u ovo partnerstvo jer tražimo načine da povežemo startupove s kapitalom. Trenutni plan je fokusirati se na mentorstvo i prenošenje znanja – kazala je Cerić te dodala da je ovo prvi takav projekt, no da je feedback odličan.  

Inače, Cerić je u Goldman Sachsu već deset godina, odgovorna je za razvoj i unaprjeđenje odnosa tvrtke s globalnim državnim bogatstvom i institucionalnim klijentima, a na konferenciji će sudjelovati u panel raspravi naziva 'Getting Money: The Last Investor'.

Ovo je rekordno izdanje Infobip Shifta koje će obilježiti bogat program i produkcija, ali i nikada veći broj stranih posjetitelja, govornika i kompanija. Za nastup se prijavilo više od 250 govornika, a više od 80 posto odabranih govornika čine međunarodni developerski i IT stručnjaci. Također, u EXPO dvorani svoj izložbeni prostor ima 33 kompanije koje dolaze iz zemalja kao što su SAD, Izrael, Njemačka i Švicarska. Uz središnju kružnu pozornicu koja se dijeliti na tri dijela, svoje pozornice na konferenciji imaju i Cloud Native i web3 tehnologije u posebnim dvoranama. 
image

Infobip Shift

foto
28. travanj 2024 22:47