Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Petrokemija ponovno radi nakon 15 mjeseci zastoja

17. Srpanj 2023.
Petrokemija Kutinafoto Ratko Mavar

Uprava Petrokemije odlučila je pokrenuti proizvodnju, pa nakon 15 mjeseci zastoja zbog visokih cijena plina sva proizvodna postrojenja tvornice mineralnih gnojiva iz Kutine započinju s radom, izvijestili su iz te kompanije u ponedjeljak.

- Nakon što je grupacija Yildirim preuzela upravljanje Petrokemijom 2. svibnja ove godine, unatoč volatilnosti cijena prirodnog plina i teškim uvjetima na tržištu mineralnih gnojiva, a temeljeći svoju odluku na detaljnoj procjeni i cijeneći pozitivan učinak koji bi ona imala na zaposlenike i zajednicu, Uprava je donijela odluku o pokretanju proizvodnje - objavila je Petrokemija na svojim internetskim stranicama.

Navode kako nakon više od 15 mjeseci zastoja zbog visokih cijena plina i nepovoljnih tržišnih utjecaja, sva proizvodna postrojenja tvornice mineralnih gnojiva Petrokemija započinju s radom. Od početka srpnja s radom su započela energetska postrojenja, a nakon toga s pripremama za proizvodnju započelo je postrojenje za proizvodnju amonijaka.

Proizvodnja amonijaka uspješno je započela ovaj vikend, navode iz Petrokemije. Napominju kako će postrojenja za proizvodnju finalnih proizvoda Uree, KAN-a i AS gnojiva također postupno startati s radom do kraja mjeseca.

- Raduje nas ponovni početak proizvodnje i s optimizmom se pripremamo za isporuke vlastitog gnojiva za jesensku sjetvu - poručili su iz Petrokemije.

Podsjetimo, krajem travnja turski Yildrim preuzeo je od Ine i PPD-a gtovo 55 posto udjela u Terra Mineralnim Gnojivima, koje ta kompanija drži u Petrokemiji.

27. travanj 2024 16:00