Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Pitali smo Inu što se događa s investicijom od 320 milijuna eura u izgradnju biorafinerije u Sisku

31. Ožujak 2023.
Ugašena Inina rafinerija nafte u Sisku

Od gašenja proizvodnje u Ininoj rafineriji nafte u Sisku se očekuju najavljivane zamjenske investicije. Još u periodu pripreme za zatvaranje rafinerije spominjali su se zamjenski projekti – logistički centar, postrojenje za proizvodnju bitumena, solarna elektrana i – kao najveće ulaganje – izgradnja zamjenske biorafinerije.

Taj je projekt prije dvije godine ušao u Nacionalni plan oporavka i otpornosti u sklopu europskog paketa pomoći teškog 6,4 milijarde eura (48,2 milijarde kuna) za sanaciju posljedica pandemije. Investicija od gotovo 320 milijuna eura (2,4 milijarde kuna, od čega milijarda kuna iz NPOO-a) predviđala je otvaranje 500 direktnih i još toliko indirektnih radnih mjesta i trebala je biti impuls razvoju poljoprivredne proizvodnje u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Međutim, prije godinu dana iz Ine nam je odgovoreno da je projekt biorafinerije ‘vrlo kompleksan i visokorizičan‘ te da je u procesu razvoja i definiranja svih elemenata, a ‘konačna finalizacija ne ovisi samo o cijeni gradnje, koja je pod izazovom poskupljenja čelika i drugih građevinskih materijala, nego i o stvarnoj potražnji za bioetanolom, izazovu osiguravanja dovoljne količine biomase, a riječ je i o novoj tehnologiji koja još uvijek nije provjerena‘…

Što se u međuvremenu događa s tim projektom? Iz Vlade nas upućuju na glavnog investitora, a iz Ine odgovaraju da imaju više projekata koje trenutačno razmatraju za realizaciju u Sisku.

– Trenutačno smo usredotočeni na projekt koji bi poljoprivredni otpad pretvarao u koristan izvor energije, a koji će biti glavni nositelj naših napora u proizvodnji obnovljive energije na lokaciji. Ina je u ovom trenutku u fazi pronalaska odgovarajuće tehnologije za to postrojenje. Konačna poslovna odluka o tom projektu očekuje se do početka ljeta – odgovorili su iz Ine. Dodali su da razmatraju i ulaganje u obnovljive izvore energije poput proizvodnje zelenog vodika.

Ono što je sigurno je da će Sisak biti Inin industrijski centar za obnovljive izvore energije, a u Rijeci će se zadržati tradicionalna proizvodnja. U Sisku je u punom zamahu gradnja sunčane elektrane priključne snage 2,645 MW, s ugrađena 6162 solarna panela i očekivanom godišnjom proizvodnjom električne energije od 3968 MWh. U travnju bi trebale početi pripreme za probni rad, a ove godine očekuje se i puštanje u trajni pogon.

Tako će Ina u Sisku proizvodnjom četiri tisuće MWh sunčane električne energije zasad zamijeniti ranije najavljenu proizvodnju 55.000 tona bioetanola na godinu, a budućnost biorafinerije i dalje je neizvjesna, bar ‘do početka ljeta‘.

26. travanj 2024 15:22