Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Preminuo poduzetnik Mirko Grbešić, vlasnik Mepas grupe

23. Kolovoz 2022.

U 62. godini života preminuo je poduzetnik Mirko Grbešić vlasnik Mepas Grupe u čijem su sastavu i četiri hrvatske kompanije - osječka Saponia i Kandit, bjelovarski Koestlin i splitski Brodomerkur. Njegovo se bogatstvo procjenjuje na 133 milijuna kuna te ga se smješta na 15. mjesto na listi najbogatijih Hrvata, piše Večernji list.

Prema podacima o poslovanju Grbešićevih kompanija, sve četiri hrvatske tvrtke zbrojeno lani su ostvarile 1,3 milijarde kuna prihoda i imale više od 1520 zaposlenih. Uz to, Mepas u BIH je u 2021. ostvario 137 milijuna km prihoda i zapošljavao 360 ljudi.

Mirko Grbešić rođen je 11. kolovoza 1962. godine u Širokom Brijegu. U poduzetništvo je ušao 1989. godine kada je osnovao tvrtku Mepas. Na hrvtasko tržište Mepas je ušao 1998. godine preuzimanjem osječke Saponije. Vrijednost akvizicije iznosila je tadašnjih 20 milijuna njemačkih maraka.

Nakon te akvizicije slijedila su preuzimanje splitske trgovačke tvrtke Brodomerkur,  bjelovarskog konditora Koestlina i zadarske Maraske. Potonjeg proizvođača bezalkoholnih pića Mepas je nedavno prodao tvrtki Stanić Beverages.

Vlasnikom Kandita postao je 2011. kada su ga kupili za šest milijuna eura od Žita. Ideja je bila okrupniti konditorski biznis s proizvodnjom bombona i čokolade s obzirom na već razvijenu proizvodnju keksa i vafla u Koestlinu. Na taj način su postali ozbiljan igrač na konditorskom tržištu Hrvatske i regije.

Mepas je jedan od vodećih distributera robe široke potrošnje na tržištu Bosne i Hercegovine. U Mostaru je prije deset godina otvorio najveći trgovački centar u Bosni i Hercegovini 'Mepas Mall' u sklopu kojeg je i hotel. Bila je to jedna od najvećih investicija u BiH vrijedna oko 60 milijuna eura. Osim toga, preuzeo je i metaloprerađivačku tvrtku Metalac iz Širokog Brijega.

Za njegovo poslovno carstvo karakteristika bio stalan, ali ne prebrzi rast. Grbešić je bio vrlo samozatajan poduzetnik koji je rijetko istupao u medijima.

17. travanj 2024 12:42