Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Siniša Đuranović (HT): Predani smo smanjenju digitalnog jaza

24. Rujan 2024.
Siniša Đuranović
Najveće hrvatske tvrtke, unatoč inflaciji i ostalim izazovima, posluju izvrsno. Raste im prihod, više izvoze, razvijaju nove proizvode i digitaliziraju poslovne procese, ulažu u automatizaciju i umjetnu inteligenciju (AI), te smanjuju ugljični otisak. Predsjednike Uprava najboljih kompanija anketirali smo o poslovanju ove godine. Pitali smo ih kakve su im izvozne ambicije, kako prilagođavaju poslovanje ESG zahtjevima i ulažu li i kako u automatizaciju

- Hrvatski Telekom je u prvoj polovici ove godine ostvario dobre poslovne rezultate, gradimo ključnu infrastrukturu te smo nastavili snažno ulagati u digitalizaciju koja je preduvjet razvoja i pokretač gospodarskog rasta, a ta digitalizacija se temelji na mobilnim i optičkim mrežama koje gradimo diljem Hrvatske.

Bez digitalizacije, nijedna država, gospodarstvo ili društvo nisu konkurentni. Tijekom proteklih pet godina HT je investirao više od 1,3 milijarde eura, daleko više nego ijedan privatni investitor u digitalizaciju Hrvatske. U 2024. ne samo da smo nastavili, nego smo i ubrzali investicije koje su u prvih šest mjeseci iznosile 101,5 milijuna eura. Ulaganjima u mrežnu infrastrukturu diljem Hrvatske, u gradskim i ruralnim područjima, nastavili smo dodatno jačati status vodeće mreže te smo u prvih šest mjeseci povećali pokrivenost optikom za dodatnih 25 posto novih kućanstava i poduzeća, te smo korak bliže pokrivanju više od milijuna kućanstava gigabitnim optičkim brzinama.

AI visoko na listi

Naša ulaganja u infrastrukturu razlog su zbog kojeg je naša mobilna mreža i ove godine ponovno od neovisnih autoriteta prepoznata kao najbolja u Hrvatskoj. Kvaliteta i performanse naših mreža za rezultat imaju i najveće zadovoljstvo korisnika na što smo ponosni, ali na tome ne namjeravamo stati, već nam je jasan cilj nastaviti ga još poboljšavati. Kao društveno odgovornoj kompaniji održivost je integralni dio razvoja te sustavno provodimo sve tri dimenzije ESG-a u poslovanju i kod donošenja strateških odluka. Predani smo smanjenju negativnog učinka poslovanja na okoliš, te stvaranju modernog digitalnog društva i smanjenju digitalnog jaza, pritom gradeći i oblikujući siguran i tolerantan digitalni svijet neograničenih mogućnosti za sve. Izgradnjom krucijalne ICT infrastrukture omogućujemo cijelom ekosustavu da posluje i živi održivije. To smatramo svojim ključnim doprinosom i obolom u izgradnji održive budućnosti za sve. Već neko vrijeme radimo s umjetnom inteligencijom, a s obzirom na prilike koje pruža za našu, ali i ostale industrije, razvoj u vidu AI-ja definitivno jest visoko na listi naših razvojnih prioriteta.

Automatizacija mreže, veća energetska učinkovitost, prediktivna analitika u raznim segmentima, dinamične prilagodbe s bržim time-to-market, smart cityrješenja, virtualni asistenti, prilagođavanje i razvoj usluga prema njihovim individualnim potrebama što u konačnici rezultira još boljim korisničkim iskustvom neki su od aspekata poslovanja na kojima već radimo. Potrebe umjetne inteligencije za mrežnom i IT infrastrukturom su izrazito velike. Predviđa se da će u sljedeće dvije, tri godine više od 20 posto IT infrastrukture biti u službi AI-ja, a razvoj naše mrežne i ICT infrastrukture upravo ide u smjeru koji će podržati razvoj umjetne inteligencije.

24. rujan 2024 18:02