Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Siniša, Ivan i Marina Stanić (Simplex): Predviđali su nam propast jer smo prvi projekt premalo naplatili

18. Ožujak 2023.
Siniša Stanić, Ivan Stanić i Marina Stanić Pavlovićfoto Ratko Mavar

Od osamdeset dvokabinskih dizala koliko ih ima u svijetu, sedamdeset dva ugradila je tvrtka Simplex iz Gornje Vrbe pokraj Slavonskoga Broda. Osim montaže dizala, Simplex proizvodi kabine i neke druge dijelove za dizala, ima podružnice u Njemačkoj i Francuskoj i devet velikih stalnih klijenata za koje ugrađuje dizala diljem Europe i svijeta.

Dosad je ta tvrtka ugradila oko šest tisuća dizala u dvadeset sedam država. Riječ je o srednje velikoj tvrtki koja u lipnju ove godine obilježava petnaest godina poslovanja, zapošljava 127 djelatnika, od kojih je trideset pet stalno stacionirano u proizvodnji u Hrvatskoj, šest ih je u podružnici u Njemačkoj, jedan u Francuskoj, a svi ostali raspoređeni su u mobilne timove koji montiraju dizala na gradilištima po Europi i svijetu.

Dva brata i sestra

Poslovno-proizvodno-skladišna zgrada Simplexa površine je 7500 metara četvornih i nalazi se u Gornjoj Vrbi, četiri kilometra udaljenoj od središta Slavonskoga Broda. U poslovnoj je zoni okružena drugim tvrtkama, među kojima se ističe modernim izgledom. Suvremeno opremljeni uredi smješteni su na katu, a kroz njihove prozore s jedne se strane vidi proizvodna hala opremljena najmodernijim strojevima, a s druge zelena slavonska ravnica.

Osnivači tvrtke su braća Siniša i Ivan Stanić te njihova sestra Marina Stanić Pavlović, ali nemaju svi isti vlasnički udjel. Posao su podijelili tako da direktor Siniša upravlja tvrtkom, Ivan je zadužen za tehnički dio i proizvodnju, a Marina za administraciju, projekte, EU fondove i digitalizaciju tvrtke. Strateške odluke donose zajedno, nekad imaju različita mišljenja, ali Ivan i Marina lako se usuglase jer su blizanci, ali Siniša je glavni i na kraju odlučuje.

– Naš osnovni biznis, u kojem smo postigli najveće rezultate, brza je montaža i instalacija dizala s najmanjim mogućim brojem pogrešaka i najvećom kvalitetom. To su specifični projekti koji se ne izvode često, a naš je pristup uvijek novi jer novi projekt donosi i novi tehnički izazov za koji nudimo novo rješenje i to je ono gdje smo se pokazali – pojašnjava Siniša.

Ključna prekretnica u poslovanju dogodila se prije sedam godina kada je Simplex kupio novi poslovni prostor i pokrenuo proizvodnju alata potrebnih u montaži dizala, ali i za prodaju drugim tvrtkama, te dijelova dizala i cijeloga dizala. Našao je svoju nišu, u nekim je detaljima optimizirao montažu, a drugi dio poslovanja temelji na proizvodnji proizvoda koje prodaje diljem Europe.

Sve do proizvodnje, čije je pokretanje stajalo četiri milijuna eura, poslovanje je financirano reinvestiranjem dobiti, a iz europskih fondova tvrtka je dobila ukupno milijun i pol eura za petnaest europskih, nacionalnih i lokalnih projekata.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom ili digitalnom izdanju poslovnog tjednika Lider

 

26. travanj 2024 09:12