Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Slovenski Petrol prošlu godinu završio s gubitkom od 12,1 milijun eura

20. Siječanj 2023.

Slovenski je Petrol, kako je objavljeno na mrežnim stranicama te kompanije, procijenio da su mu ukupni prihodi od prodaje u prošloj godini  dosegnuli rekordnih 9,4 milijarde eura, što je 59 posto više od plana. Osim viših troškovnih i prodajnih cijena motornih goriva i energenata, na rast prihoda u odnosu na godinu ranije utjecala je i veća prodaja goriva i naftnih derivata kao uključivanje Crodux derivata dva u Petrol grupu.

No unatoč tako visokom rastu prihoda od prodaje lanjska bruto dobit procijenjena je na svega 372 milijuna eura, što je podbačaj plana za 42 posto. Petrol je, naime, planirao da će u prošloj godini njegova bruto dobit iznositi  643,9 milijuna eura. Umjesto ostvarenja planirane neto dobiti od 158,3 milijuna eura, procjenjuje se da je Grupa Petrol prošlu godinu okončala s gubitkom od 12,1 milijuna eura. Procijenjeni podaci ne uključuju potencijalni primitak naknade štete nastale regulacijom cijena goriva u Sloveniji (u iznosu od 106 milijuna eura) i Hrvatskoj (u iznosu od 52,1 milijun eura) u 2022. godini.

Upravo zbog očekivanih odstupanja od Plana poslovanja Grupe Petrol za 2022. godinu, kao rezultata pogoršanih uvjeta poslovanja uzrokovanih nastavkom energetske krize i mjerama koje su poduzele vlade u zemljama na kojima Petrol posluje za ublažavanje njezinih posljedica, Uprava Petrola već je sada napravila procjenu rezultata lanjskog poslovanja. 

Poslovni plan Petrol grupe za 2022. godinu bio je optimističan i slijedio je ambiciozne ciljeve postavljene u Strategiji Petrol grupe do 2025. godine gdje se Grupa obvezala voditi energetsku tranziciju. Godišnji plan poslovanja izrađen je pod pretpostavkom da će se rast cijena energije zaustaviti 2022. godine te da će vlade poduzeti različite mjere za povećanje gospodarske aktivnosti i razine potrošnje. 

Grupa Petrol je u 2022. godinu ušla još uvijek suočena s epidemijom Covid-19. Gospodarski rast bio je stabilan, iako već praćen visokim cijenama energenata koje su skočile u nebo s početkom rata u Ukrajini. U nastavku 2022. uvjeti poslovanja značajno su odstupali od pretpostavki na kojima se temelji poslovni plan za 2022.

Visoke cijene energenata i rastuća inflacija, obrazlaže Uprava Petrola, bili su razlozi zbog kojih su vlade na tržištima na kojima Grupa Petrol posluje krenule u regulaciju cijena goriva, električne energije i prirodnog plina (samo u Sloveniji je u tu svrhu 2022. doneseno 37 propisa), što je imalo značajan utjecaj na poslovanje, a samim time i na ostvarenje Plana poslovanja Grupe Petrol za 2022. godinu.  

Planirani EBITDA Grupe Petrol za 2022. iznosio je 297,8 milijuna eura. Prema trenutačnoj procjeni, EBITDA iznosi 95,9 milijuna eura ili 32 posto plana. Negativan učinak ponajprije je posljedica regulacije motornih goriva na svim tržištima, odnosno u iznosu od 180,1 milijun eura. Na EBITDA Grupe Petrol značajno utječe i Geoplin, kao rezultat obustavljene isporuke prirodnog plina prema ruskom ugovoru, te regulacije ostalih energenata u Sloveniji i Hrvatskoj.

Petrol je također bilo prisiljen prilagoditi svoja investicijska sredstva promijenjenim okolnostima. U planu za 2022. godinu za daljnji razvoj predviđeno je 100 milijuna eura investicijskih sredstava. U procjeni za 2022. iznos za investicije iznosi 60 milijuna eura, od čega više od polovice za projekte energetske tranzicije.

23. travanj 2024 22:00