Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Sporazum s EIB-o omogućio Zabi izdavanje do 300 milijuna eura novih kredita

18. Rujan 2023.
foto Ratko Mavar

Zagrebačka banka i Europska investicijska banka potpisale su Sporazum o neograničenom jamstvu koji će Zabi omogućiti izdavanje do 300 milijuna eura novih kredita svojim klijentima. Kroz daljnja ulaganja krajnjih klijenata, očekuje se ukupni učinak na hrvatsko gospodarstvo do 420 milijuna eura, u slučaju da se jamstvo u potpunosti iskoristi, stoji u priopćenju Zabe. 

Transakcija je usmjerena subjektima privatnog sektora koji zapošljavaju od 250 do 3.000 zaposlenih te subjektima javnog sektora, dok će djelomično biti usmjerena i na održivost. Naime, 20 posto ukupne vrijednosti kreditnog portfelja koji će Zaba kreirati namijenjeno je ulaganjima u alternativne održive izvore energije te u projekte energetske učinkovitosti za postojeće poslovne i javne zgrade.

- Potpisivanjem ovog Sporazuma Zagrebačka banka postala je prva i jedina hrvatska banka u EIB-ovom programu Linked Risk Sharing (LRS). Ova suradnja predstavlja značajnu polugu za daljnji rast hrvatskog gospodarstva, omogućujući nam da klijentima u segmentu srednje kapitaliziranih poduzeća i javnog sektora ponudimo još bolje uvjete kreditiranja. Osim toga, kroz ovu suradnju aktivno podržavamo održive projekte, posebno one usmjerene prema energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije, što je jedna od naših ključnih strateških odrednica - istaknuo je Ivan Vlaho, predsjednik Uprave Zagrebačke banke i zamjenik direktorice UniCredit Grupe za Srednju i Istočnu Europu.

Zagrebačka će banka od EIB-a dobiti delegirano djelomično jamstvo za svaki kredit u vrijednosti od 150 milijuna eura. Nadalje, uz primjenjivu stopu jamstva od 50 posto, Zaba će uspostaviti portfelj novih zajmova u vrijednosti do 300 milijuna eura.

- Ovo nije prva suradnja EIB-a sa Zagrebačkom bankom i sretni smo što imamo priliku primijeniti njihovo iskustvo na lokalnom tržištu kako bismo kanalizirali relevantna sredstva hrvatskim partnerima. Procjenjuje se da su prethodne transakcije Grupe EIB sa Zabom omogućile financiranje u iznosu od preko pola milijarde eura za mala i srednja hrvatska poduzeća od početka našeg partnerstva te sam sretna što imamo priliku obnoviti naše partnerstvo u korist subjekata srednje kapitalizacije i javnog sektora - dodala je Teresa Czerwinska, potpredsjednica EIB-a.

Sporazum o jamstvu s Europskom investicijskom bankom omogućuje Zagrebačkoj banci preuzimanje većeg rizika na zelenim projektima. Riječ je o prvoj EIB-ovoj povezanoj operaciji podjele rizika za tranziciju poduzeća srednje kapitalizacije u Hrvatskoj provedenoj bez potpore EK-a, te drugoj s članicom Grupe UniCredit. Odluke o svim zahtjevima za kreditiranje u okviru ove operacije ostaju u nadležnosti Zagrebačke banke.

27. travanj 2024 16:39