Tvrtke i tržišta
StoryEditor

[Sto najvažnijih preuzimanja - 7] Fortenova i drugi kapitalci: Petrokemija, Renault-Nissan, Sancta Domenica…

24. Studeni 2022.
Yildirim grupa, preuzimanje udjela u Petrokemijifoto Vuri Matija Photography

Nastavljamo sa serijalom o najvažnijim preuzimanja. Nakon što smo prošlog tjedna objavili najvažnije naglaske vezane uz trendove na preuzimačkoj sceni, počinjemo objavljivati kronologiju sto najvažnijih i najvećih transakcija od početka godine.

 

  1. ANCHOR AM preuzeo je vlasništvo nad GASTRO GERILOM iz Donjeg Stupnika od Jušte Puharića. ANCHOR AM osnovali su u listopadu 2021. Zoran Balkić, Berislav Brajković i tvrtka HUBER & ELMWOOD, a početkom rujna preuzeo je i osječku CSINGI LINGI CSARDU od Ines Šobote i Ivane Volarić.

  2. FUTURA PARTNERS preuzeo je vlasništvo tvrtke za uređenje luksuznih interijera SINAGO iz Mokrica od Nikole Gadže. FUTURA PARTNERS nova je tvrtka koju su u lipnju osnovali Saša Cvetojević, Luka Abrus Fijačko, Berislav Horvat, Josip Konjevod i FIDESTUM Filipa Jelića, a ovih dana u vlasničku strukturu ušli su Ognjen Bagatin, Ivan Gabrić i Zlatko Knezović. SINAGO je posljednje dvije godine poslovao s gubicima.

  3. Belgijska kompanija SD WORX PEOPLE SOLUTIONS preuzela je zagrebačku tvrtku za ljudske potencijale HR PRO od Suzane Skorić i Ivana Vitezića.

  4. PROVECTUS CAPITAL PARTNERS (PCP), predvođen Igorom Čičkom, osim serije akvizicija u dentalnom sektoru (vidi preuzimanja pod brojem 62), sličan posao radi i u preostalom dijelu privatnoga zdravstva. U sklopu AVIVA MEDICAL GROUPA preuzeo je specijalnu bolnicu ARITHERA iz Zagreba. To je bilo PCP-ovo četvrto ovogodišnje ulaganje u privatno zdravstvo. Prošle godine preuzeo je POLIKLINIKU AVIVA od FORTENOVE, a ove godine poliklinike DIJAGNOSTIKA 2000 i URO CENTAR, SPECIJALNU BOLNICU ZA ORTOPEDIJU I OPĆU KIRURGIJU ‘DR. NEMEC‘ iz Matulja te ARITHERU. Te ustanove konsolidirane su u AVIVA MEDICAL GROUP, a prošle su godine zbrojeno ostvarile 96 milijuna kuna prihoda i imale su oko 170 zaposlenih.

  5. Japanski TOKAI LOGISTICS CO preuzeo je vlasništvo na tvrtkom KALI TUNA od također japanskoga J-TRADINGA.

  6. Austrijski ANGELINA YACHT CHARTER HOLDING s pomoću svoje tvrtke LUCA preuzeo je 85 posto vlasništva splitskoga čarteraša ULTRA od obitelji Tomašević. ANGELINA je ubrzo preuzela i tvrtku JADRANKA YACHTING iz Malog Lošinja.

  7. Maksim Kujundžić preuzeo je vlasništvo i direktorsku poziciju u SETINO INTERNATIONALU od Nebojše Ćorde te promijenio naziv tvrtke u MAKSIM – KUJUNDŽIĆ.

  8. Zadarski HSTEC promijenio je naziv u CHIRON CROATIA nakon što je njemačka tvrtka CHIRON GROUP SE preuzela većinsko vlasništvo. Mladen Šarlija ostao je manjinski suvlasnik te i dalje upravlja tvrtkom, a iz vlasništva su izišli Željko Goja, Frano Marasović i Miodrag Kula.

  9. Lanac trgovina potrošačkom elektronikom SANCTA DOMENICA od osnivačice i direktorice Vesne Ramljak kupio je najveći slovenski trgovac u toj branši BIG BANG, koji posluje u sklopu ADVENTURA HOLDINGA i dio je poslovnog carstva Darka Klariča, kojem to nije prva akvizicija u Hrvatskoj. Njegova tvrtka NOMAGO ujedinila je velike slovenske autobusere, prije tri godine preuzela je putničku agenciju STA ZAGREB (danas NOMAGO MOBILITY), a u portfelju ima i pulskog autobusnog prijevoznika, tvrtku BRIONI. Osim prijevozom i trgovinom, ADVENTURA se bavi I IT-om – MARG je među vodećim slovenskim tvrtkama na području digitalizacije poslovanja. Vlasnik je i MARINE PORTOROŽ, najveće na slovenskoj obali.

  10. Austrijski FOCUS INVEST preuzeo je vlasništvo nad TRGOVAČKIM CENTROM ZAGREB od tvrtke EKZ ZAGREB ENTWICKLUNGS. TCZ upravlja WESTGATEOM, najvećim trgovinskim centrom u Hrvatskoj.

  11. PIPELIFE INTERNATIONAL, austrijska tvrtka u vlasništvu WIENERBERGERA, preuzeo je većinski vlasnički udio Josipa Brašnića i Nikice Brašnića u VARGONU iz Kukuljanova, a dosadašnji direktor ostao je kao suvlasnik na čelu tvrtke.

  12. Izraelska grupacija TAAVURA, koja u Hrvatskoj posluje pod brendom GRAND, preuzela je RENAULT-NISSAN HRVATSKA i preimenovala ga u GA CROATIA. Tako je stvorena druga po veličini grupacija na tržištu automobila; zastupa Ford, Hyundai, Renault, Nissan i Daciu. Tvrtke sastavnice 2021. ostvarile su 2,3 milijarde kuna prihoda. Najjači je PORSCHE s 4,3 milijarde kuna.

  13. Stjepan Talan je s pomoću svoga SOLVISA preuzeo vlasništvo nad drugom varaždinskom tvrtkom, VODOPIJOM, od Zvonka Vodopije.

  14. Šeik Saif Alketbi iz Dubaija kupio je u Moskvi oko 43 posto SBERBANKOVIH dionica u FORTENOVI. Sve se događalo munjevito, nakon odustajanja mirovinskih fondova od kupnje. Ta transakcija i dalje je sporna jer je nisu odobrila regulativna tijela zato što je SBERBANK pod sankcijama. Zato je neizvjesno hoće li novi najveći suvlasnik moći sudjelovati u upravljanju kompanijom ili će kupnja biti poništena.

  15. ĐURO ĐAKOVIĆ GRUPA prošlog je tjedna objavila da je češka kompanija DD ACQUISITION prešla prag od 75 posto dionica, odnosno 82,12 posto glasačkih prava. Tako je završena višemjesečna operacija spašavanja tvrtke dokapitalizacijom u koju je češka projektna kompanija (osnovana za to preuzimanje) uložila oko 230 milijuna kuna. Vlasnici su Jaroslav Strnad (65 posto putem svog holdinga CE INDUSTRIES) i René Matera.

  16. Istodobno s finalizacijom preuzimanja ĐURO ĐAKOVIĆ GRUPE isti češki ulagač, CE INDUSTRIES Jaroslava Strnada, poslao je državi obvezujuću ponudu za kupnju 54,77 posto udjela u ULJANIK BRODOGRADNJI 1856 ‘tešku‘ 155 milijuna kuna.

  17. Ruski NORDENERGOGRUPP drugi je put zbog sankcija ostao bez vlasništva nad slavonskobrodskom tvrtkom ĐURO ĐAKOVIĆ TERMOENERGETSKA POSTROJENJA. Vlasništvo je preuzela austrijska tvrtka ANDRITZ AG. Kompaniji ruskog oligarha Alekseja Mordašova embargo je prvi put stavljen 2018. Tada je vlasništvo ‘parkirala‘ u HALCYON ATLASU, registriranom na Britanskim Djevičanskim Otocima. Prošlog ljeta Mordašov je ponovno vlasnički preuzeo ĐURO ĐAKOVIĆ TEP, no zbog ruske invazije na Ukrajinu i svoje bliskosti s Putinom opet se našao pod sankcijama.

  18. Njemački SOLIDIAN potpuno je preuzeo vlasništvo nad karlovačkim KELTEKSOM nakon što je Dubravka Keleković, posljednja suvlasnica iz obitelji osnivača, napustila vlasničku strukturu.

  19. RICARDO iz Darde preuzeo je drugu transportnu tvrtku, ORAO iz Osijeka, od Mate Pipunića. ORAO je prošle godine ostvario 102 milijuna kuna prihoda i zapošljava 110 ljudi. I prije te akvizicije RICARDO je bio hrvatski lider u kamionskom transportu, a sada je portfelj Milana Vrdoljaka narastao na 300-tinjak milijuna kuna godišnjih prihoda i 365 zaposlenih.

  20. LIBUSOFT CICOM, koji se bavi digitalizacijom javne uprave, od početka studenoga postao je dio IN2 GRUPE. To nije jedina akvizicija IN2; u veljači je preuzeo MCS GRUPU od Branka Šoštarića. Iz IN2 najavljuju da i dalje rade na novim potencijalnim partnerstvima i akvizicijama.

  21. PET NETWORK INTERNATIONAL preuzeo je od Helene Borko vlasništvo nad ZVJERINJAKOM iz Sesveta, tvrtkom koja ima šest prodavaonica hrane i opreme za kućne ljubimce.

  22. Potpisivanjem ugovora o kupoprodaji s turskom grupacijom YILDIRIM počeo je proces promjene vlasništva TERRA MINERALNIH GNOJIVA (TMG), tvrtke koja ima 54,52 posto udjela u PETROKEMIJI. TMG je osnovan prije četiri godine za dokapitalizaciju PETROKEMIJE, a ravnopravni su partneri PRVO PLINARSKO DRUŠTVO Pavla Vujnovca i INA. YILDIRIM je grupacija u stopostotnome vlasništvu obitelji kojom upravlja druga generacija, braća Ali Riza i Robert Yuksel Yildirim. Osim mineralnim gnojivima, bavi se metalurgijom i rudarstvom, lučkim biznisom, energetikom i trgovinom energentima, logistikom, međunarodnom trgovinom, građevinarstvom i nekretninama te financijskim uslugama. Ima poslovne operacije u 54 država na pet kontinenata i zapošljava više od 18.000 ljudi.

  23. SUNNYSIDE RESORT iz Petrčana preuzeo je vlasništvo zadarskog HEDUSA od zadarske tvrtke TEHNO HOLDING Siniše Colića. SUNNYSIDE RESORT u većinskom je vlasništvu (65 posto) slovenske tvrtke ECM PARTNERJI, a 35 posto drži Natalija Zrilić.

  24. Darko Pervan je s pomoću svoje tvrtke PERVANOVO preuzeo većinski udjel u požeškom SPIN VALISU (67,95 posto od najvećih dioničara Zdravka Jelčića, Miljenka Katrančeka, Marka Žmire i Vinka Pisarovića). Za tu najveću transakciju u branši zeleno svjetlo još treba dati i AZTN, ali u disperziranoj drvnoj industriji ne bi smjelo biti problema s novom koncentracijom

  25. Međunarodna hotelska grupacija BROWN HOTELS u utorak je objavila da je postala nova većinska vlasnica JADRAN HOTELA iz Rijeke. Ta akvizicija odnosi se na sedam hotela, dva restorana i turistički kamp na području Rijeke, Kostrene i Kraljevice.

25. travanj 2024 11:33