Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Tankerska plovidba u drugoj ponudi za Atlantsku došla do 71 posto udjela

03. Srpanj 2024.

Zadarska Tankerska plovidba otkupila je u drugoj ponudi za dionice Atlantske plovidbe dodatnih 139 tisuća dionica čime je povećala svoj udjel na 71,16 posto. Kako je objavljeno na Zagrebačkoj burzi, ponudu za preuzimanje prihvatilo je 513 dioničara, a ostvareni rezultat i dalje ne daje zadarskom brodaru mogućnost istiskivanja preostalih dioničara. Za taj pothvat Tankerska bi morala kontrolirati 95 posto udjela.

Podsjetimo, Tankerska plovidba objavila je dobrovoljnu ponudu za preuzimanje 23. svibnja, ponudivši dioničarima 53,60 eura po dionici. Istovjetnu cijenu ta je kompanija ponudila i u obveznoj ponudi iz 11. siječnja ove godine, sukladno cijeni dionice iz dokapitalizacije u jesen 2023. godine. Kad je već riječ o cijeni i vrijednosti kompanije, posljednji dostupan podatak iz izvješća za prvo tromjesečje navodi kako je vrijednost flote krajem ožujka iznosila 225.46 milijuna dolara, što daje NAV osnovne djelatnosti od 87,29 dolara po dionici.

Ponudu s početka godine prihvatilo je 1748 dioničara od kojih je Tankerska plovidba otkupila 523 tisuće dionica, odnosno 25 posto udjela. Time je kompanija povećala svoj udjel na 64,1 posto. Siječanjska ponuda rezultat je lanjske dokapitalizacije dubrovačke brodarske kompanije u kojoj je glavnu riječ vodila Tankerska plovidba. Tom je dokapitalizacijom temeljni kapital Atlantske plovidbe povećan za 27,8 milijuna eura, a Tankerska plovidba upisom 683 tisuće dionica dohvatila je nešto više od 39 posto udjela u Atlantskoj plovidbi.

Zadarski brodar već je dvije godine u velikom širenju svog poslovanja. Nakon što je u rujnu 2022. preuzela Tankersku Next generation, godinu kasnije kompanija je preuzela i zadarskog hotelijera Turisthotel. Lani je red došao na Atlantsku plovidbu u čijem preuzimanju Tankerska plovidba vidi velike sinergijske učinke.

03. srpanj 2024 20:16