Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Tomislav Kurbanović (Agristar): Izdvajanje dijela tvrtke u novu bila je najbolja poslovna odluka

27. Travanj 2024.
Tomislav Kurbanović

Obiteljsku tvrtku za preradu ljekovitog bilja Agristar Tomislav Kurbanović osnovao je 1995. godine. Želio je samostalno poslovati, prerađivati kultivirano i samoniklo bilje, povezati se s kooperantima, izvoziti te postati jedan od važnijih dobavljača sirovina u industriji čaja. Prije nego što je postao poduzetnik radio je u nekoliko poduzeća u društvenom vlasništvu, a od 1990. do 1995. bio je direktor njemačko-hrvatske tvrtke.

– Od početka sam radio na poslovima vezanim uz ljekovito bilje, ali bilo je i nekih drugih komplementarnih proizvoda poput začina i sušenog povrća. Promijenio sam nekoliko tvrtki, ali uvijek sam ostao vezan uz branšu, tako da imam jako dobre poslovne veze s mnogim tvrtkama, kako u zemlji, tako i u inozemstvu, ponajprije zemljama Europske unije – počinje Agristarov direktor Kurbanović.

Danas je ta tvrtka četvrti proizvođač čaja u Hrvatskoj, drži oko devet posto tržišta, a iz nje je nastala još jedna tvrtka, Martin Bauer Hrvatska, koja je u suvlasništvu istoimene njemačke kompanije i bavi se izvozom bilja.

U početku su Tomislav i njegova supruga Lovorka, suosnivačica tvrtke, bili jedini zaposlenici i radili su u unajmljenom uredu. Nakon godine dana broj zaposlenika povećao se na četvero pa na petero. Sada u obje tvrtke rade 32 radnika, pet u Martin Baueru, a ostali su u Agristaru. Posljednjih godina broj zaposlenih nije se mijenjao.

Iskorak u novom stoljeću

Prijelomni trenutak u razvoju tvrtke bio je 2000. kad su sagrađeni upravna zgrada, pogon za pakiranje i skladište. Proizvodni pogoni Agristara su u Višnjevcu i Tenji, prigradskim naseljima Osijeka, a oni njegovih kooperanata nalaze se po Slavoniji i Podravini. Agristar je 2004./2005. počeo proizvoditi čaj u filtar-vrećicama i rinfuzne čajeve, a budući da se posao razvijao, trebalo je povećati proizvodni i skladišni kapacitet. Uslijedilo je novo ulaganje i 2013. otvoren je novi pogon za proizvodnju čaja u filtar-vrećicama, kao i novo skladište. Istodobno rastao je izvoz, a Agristarovi kooperanti tada su sadili ljekovito bilje na 1200 hektara.

Zašto su izdvojili dio poslovanja iz Agristara u novu tvrtku, što sve od gotovih proizvoda nude i gdje se sve mogu pronaći ti proizvodi te zašto im sve je teže poslovati pročitajte u ostatku poduzetničke priče Tomislava Kurbanovića u tiskanom i digitalnom izdanju Lidera.

08. svibanj 2024 17:12