Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Top 10 hrvatskih tehnoloških startupova koje treba pratiti u 2024.

29. Studeni 2023.

U svijetu brzog razvoja tehnologije hrvatski tehnološki startupovi sve više privlače pažnju i polako pronalaze svoje mjesto na globalnoj sceni poduzetništva. Potvrđuje to i najnovije istraživanje portala TechRound koji prati globalnu startup scenu, a koji je izdvojio 10 perspektivnih hrvatskih startupova koji bi mogli ostvariti značajan rezultat tijekom iduće godine.

Evo zašto, prema njihovom mišljenju, ovi hrvatski startupovi zaslužuju pažnju, te kako će njihovi proizvodi i usluge oblikovati digitalnu budućnost ne samo u Hrvatskoj, već i šire.

1. Mindsmiths

Osnovan 2019. godine, Mindsmiths predvodi inovacije u području umjetne inteligencije, a sve kako bi stvorio alate koji razumiju ljudske emocije, motivacije i ponašanja. Do sada je prikupio 1,2 milijuna eura investicije od Feelsgood investicijskog fonda.

2. Agrivi

Startup Agrivi osnovan 2013. godine spada u ‘agritech‘ startupove, a cilj mu je digitalizirati poljoprivredu kroz svoja softverska rješenja za upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom.

3. Gepek

Osnovan u jeku pandemije koronavirusa 2020. godine, Gepek je tržištu ponudio rješenje za dijeljenu dostavu paketa, tzv. carpooling model, te tu uslugu stalno unaprjeđuje. Svoju je prvu investiciju od pola milijuna eura realizirao krajem prošle godine.

4. PitchSee

Mladi startup PitchSee, osnovan tek prije dvije godine, kroz svoju platformu spaja startupovaca s investitorima. Startupovima omogućuje besplatno predstavljanje kako bi izravno stupili u kontakt s potencijalnim investitorima.

5. Tabu

Zbog svojih analiza plaća u hrvatskom IT sektoru, platforma Tabu pokrenuta 2022. godine kao dio tvrtke Bornfight omogućuje transparentnost i pregovaranje o plaćama za IT-jevce, ponajprije deveopere, koji na taj način mogu usporediti svoje plaće s tržišnim prosjekom.

6. Fonoa

Startup Fonoa osnovan prije pet godina donosi inovacije u upravljanju porezima. Uz financijska sredstva od čak 20 milijuna dolara prikupljenih 2021. godine, Fonoina platforma automatizira složene porezne procese kao što su provjera valjanosti, izračuni i izvješćivanje.

7. Codemap.io

Pokrenut s vizijom demokratizacije stvaranja softvera, startup Codemap.io prošle je osigurao 250 tisuća dolara investicije, ističući svoj potencijal u ‘no code‘ i ‘low code‘ sektorima programiranja.

8. Wasp

Nakon što je 2021. godine bio dio prestižnog startup akceleratora Y Combinator, startup Wasp za svoj je low-code alat za izgradnju web aplikacija dobio investiciju od 1,5 milijuna dolara.

9. Spotsie

Rješenje startupa Spotsie, osnovanog 2019. godine, temeljeno je na tehnologiji Interneta stvari (IoT) kako bi u proizvodnim procesima omogućilo optimizaciju, veću sigurnost radnika i opreme, ali i smanjenje ugljičnog otiska.

10. Swen

Također dio Bornfighta, Swen je relativno nova platforma za upravljanje kampovima nastala kao venture projekt. Osnivačima je želja da Swen bude za kampove ono što je Slack za poslovnu komunikaciju.

24. travanj 2024 11:04