Tvrtke i tržišta
StoryEditor

U listopadu zabilježen realni godišnji pad trgovine na malo i obujam industrijske proizvodnje

30. Studeni 2022.

Znakovi usporavanja na koje su upućivali podaci o kretanju gospodarstva u trećem tromjesečju potvrđeni su i objavom prvih visokofrekventnih pokazatelja za četvrto tromjesečje. U listopadu su negativne godišnje stope rasta zabilježili trgovina na malo i obujam industrijske proizvodnje, navodi se u analizi Raiffeisen banke.

Prema podacima koje je danas objavio Državni zavod za statistiku, nakon blagog rasta u rujnu, realna godišnja stopa rasta trgovine na malo u listopadu je zabilježila negativnu vrijednost. Uz realan pad u odnosu na rujan 1,7 posto (sezonski i kalendarski prilagođeni indeksi) u usporedbi s listopadom 2021. kalendarski prilagođen promet od trgovine na malo realno je bio niži za 0,4 posto, što je djelomično rezultat i prošlogodišnje visoke baze. Prema izvornim indeksima, realan godišnji promet je bio niži također za 0,4 posto.

Okruženje snažnih inflatornih pritisaka, ali i niske razine potrošačkog optimizma utjecale su na postupno usporavanje i pad maloprodaje u listopadu dok su povoljna turistička kretanja koja su nastavljena i u post sezoni zasigurno ublažila i snažniji pad.

U odnosu na rujan realan promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima pao je za 0,5 posto dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 3,3 posto. Na godišnjoj razini promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima pao za 1,9 posto, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 4,2 posto.

Iako se u kumulativnom razdoblju siječanj-rujan kalendarski prilagođena prosječna realna stopa rasta zadržala u pozitivnom području (+2,2 posto), vidljivo je usporavanje.

image

Realni promet u trgovini na malo, godišnja promjena

Izvori: DZS, Raiffeisen Istraživanja

Ukupna sezonski i kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u listopadu je u usporedbi s rujnom bila niža za 1,4 posto što je pridonijelo negativnoj stopi rasta na godišnjoj razini. Kalendarski prilagođen obujam industrijske proizvodnje bio je u listopadu za 0,3 posto niži u odnosu na listopad 2021. Tako je prekinut pozitivan trend godišnjih stopa rasta koji je trajao kontinuirano od prosinca 2020. Posljedično, prosječna kumulativna godišnja stopa rasta obujma industrijske proizvodnje u razdoblju od siječnja-listopada usporila je na 2,3 posto.

Promatrano na mjesečnoj razini, prema kategorijama GIG-a, pozitivne promjene zabilježene su u kategorijama intermedijarni proizvodi (+2,3 posto), kapitalni proizvodi (+3,8 posto) i trajni proizvodi za široku potrošnju (+2,3 posto) dok su energija i netrajni proizvodi za široku potrošnju zabilježili pad u odnosu na rujan za 7,6 posto odnosno 2,2 posto.

Na godišnjoj razini, prema glavnim industrijskim grupacijama, sa stopom rasta prednjače kapitalni proizvodi (+14,4 posto), a slijede intermedijarni proizvodi (+1,3 posto) dok su trajni i netrajni proizvodi za široku potrošnju zabilježili negativne stope (-4,2 posto odnosno -1,9 posto), a energija je bila niža za 10,9 posto.

Prema NKD-u, kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja u listopadu u usporedbi s istim razdobljem 2021. pala je u rudarstvu i vađenju (-3,9 posto) te opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji zabilježen (-12,6 posto) dok je u Prerađivačkoj industriji godišnji rast iznosio 2 posto. Pozitivna godišnja stopa rasta prerađivačke industrije, koja čini gotovo 84 posto ukupne industrijske proizvodnje, doprinijela je rastu prosječne godišnje stope u toj djelatnosti  u prvih deset mjeseci 2022. za 2,3 posto. 

U razdoblju siječanj-listopad 2022., unutar djelatnosti prerađivačke industrije, snažnije godišnje stope rasta zabilježene su kod proizvodnje duhanskih proizvoda (+58,1 posto), proizvodnje metala (+23,9 posto), proizvodnje ostalih prijevoznih sredstava (+17,4 posto) te proizvodnje motornih vozila, prikolica i poluprikolica (+9,9 posto). S druge strane, negativne godišnje stope u odnosu na sij.-lis. 2021. bilježe proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (-5,9 posto), proizvodnja kemikalija i kemijskih proizvoda (-15,4 posto) te proizvodnja električne opreme (-4,7 posto).

Prema izvornim indeksima u prvih deset mjeseci 2022. je godišnja stopa rasta obujma industrijske proizvodnje iznosila 2,2 posto. U istom razdoblju, prema podacima DZS-a, broj zaposlenih osoba u industriji pao je za 0,6 posto pri čemu je proizvodnost rasa porasla za 2,8 posto.

Izgledi za kretanje obujma industrijske proizvodnje i do kraja godine općenito su pod negativnim rizicima te će nadolazeći podaci vjerojatno potvrditi znakove usporavanja gospodarstva koji bi s približavanjem kraja godine trebali biti i sve izraženiji.

Nepovoljno i neizvjesno vanjsko okruženje te usporavanje domaće potražnje osjetit će se i na podacima industrijske proizvodnje i u prvoj polovici 2023. Iz Raiffeisen banke očekuju sve snažnije prelijevanje negativnih utjecaja iz vanjskog okruženja na kretanja u industriji koja će ostati pod snažnim pritiskom zbog usporavanja rasta, visoke inflacije i problema s lancima opskrbe.

image

Industrijska proizvodnja, godišnja promjena

Izvori: DZS, Raiffeisen Istraživanja
23. travanj 2024 21:33