Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Većina financijskih stručnjaka prebacuje se na strateško savjetovanje; operativni dio obavljat će AI

23. Listopad 2024.

Potaknuti tehnološkim napretkom i povećanim fokusom kompanija na stvaranje veće dobiti, financijski stručnjaci u Hrvatskoj i diljem svijeta očekuju značajnu transformaciju svoje uloge u sljedećih pet godina. Prema EY Izvješću o ulozi financijskih stručnjaka, u kojemu je sudjelovalo više od tisuću profesionalaca iz 28 zemalja, njih 86 posto očekuje da će njihova uloga postati strateška, dok će operativni dio poput analize velikih baza podataka preuzeti umjetna inteligencija.

Izvješće EY-a pokazuje kako 67 posto ispitanika već koristi umjetnu inteligenciju u obavljanju svojih svakodnevnih zadataka i svjesno je kako će upravo AI imati značajan utjecaj na optimizaciju posla.

– Uloga financijskih stručnjaka prolazi kroz promjene. Umjesto da ostanu na tradicionalnoj poziciji financijskog kontrolora, stručnjaci u velikim kompanijama s prihodima većim od milijardu dolara sada preuzimaju ulogu strateških savjetnika, usmjerenih na analizu podataka i proaktivno poslovno savjetovanje radi stvaranja dodatne vrijednosti za tvrtku. Uz pomoć umjetne inteligencije, koja može analizirati velike baze podataka brže od ljudi, financijski stručnjaci – savjetnici, kontrolori, analitičari i direktori moći će se posvetiti strateškom razmišljanju i inovacijama, što trenutno čini samo oko polovice financijskih stručnjaka – izjavila je Ivana Krajinović, partnerica u Odjelu revizije te voditeljica Odjela financijsko-računovodstvenog savjetovanja i izvještavanja o održivosti u EY Hrvatska.

Prema istraživanju, tranzicije su svjesni i sami financijski stručnjaci, od kojih 26 posto vjeruje da će kroz sljedećih pet godina njihova pozicija zahtijevati usvajanje potpuno novih vještina. Za Hrvatsku, u kojoj industrije sve više integriraju digitalna rješenja, ova transformacija naglašava kritičnu potrebu za usavršavanjem financijskih stručnjaka u novim tehnologijama.

– Iako su promjene očite, mnogi profesionalci u industriji zanemaruju potencijal tehnologije. Da bi financijski stručnjaci iskoristili umjetnu inteligenciju, ključni su programi obuke i razvoja. Trenutna situacija sugerira mogući manjak talenata u budućnosti, s time da samo 32 posto onih sigurnih u svoje tehnološke vještine žele najviše pozicije. Potrebno je obrazovati te osobe za liderske uloge, a trenutačne lidere dodatno educirati o AI i novim tehnologijama – istaknula je Krajinović.

EY Izvješće naglašava da će financijski stručnjaci do 2030. morati razviti raznolike poslovne vještine, poput strateškog razmišljanja i sposobnosti motiviranja i angažiranja svojih timova i klijenata.

23. listopad 2024 15:11