Tvrtke i tržišta
StoryEditor

X bi mogao bankrotirati: Elon Musk poručio (bivšim) oglašivačima da se je**

05. Prosinac 2023.
Elon Musk

Zajmovi koje je Elon Musk uzeo za kupnju Twittera (današnji X) iznosili su oko 13 milijardi dolara, a tehnološki div zbog toga sada svake godine mora platiti oko 1,2 milijarde dolara kamate

S obzirom da veliki oglašivači napuštaju platformu, a X ne može plaćati kamate na svoje zajmove niti plaćati svoje zaposlenike, bankrot se više ne čini toliko nestvarnim, objavio je BBC.

- To bi bio ekstremni scenarij koji bi Musk sigurno želio izbjeći - navodi se u izvješću. 

Međutim, za tvrtku koju je kupio za 44 milijarde dolara bankrot može zvučati nezamislivo, ali to ne znači da je nemoguće. Naime, Disney i Apple više se ne oglašavaju na X-u, a Musk je, govoreći prošle srijede navečer na DealBook Summitu New York Timesa rekao da bi oglašivači koji su zabrinuti zbog njegovog ponašanja trebali prestati trošiti novac na oglase o kojima je platforma oduvijek ovisila. 

 - Ako će me netko pokušati ucijeniti reklamom? Ucjenjivati ​​me novcem? Je**te se. Je li to jasno? Hej Bobe, ako si u publici. Tako se osjećam, nemoj se oglašavati - rekao je Musk. 

Velikim kompanijama koje su otkazale X kao kanal oglašavanja pridružio se i maloprodajni div Walmart. 

- Ne oglašavamo na X-u jer smo pronašli druge platforme kako bismo bolje dosegnuli naše kupce - rekao je glasnogovornik Walmarta u jednom izvješću. 

Prošle je godine oko 90 posto prihoda X-a došlo od oglašavanja. Danas je taj postotak drastično manji. Musk je upozorio da bi gubitak velikih oglašivača značio kraj platforme.

- Ovo što će ovaj bojkot oglašavanja učiniti jest ubiti tvrtku. I cijeli svijet će znati da su ti oglašivači ubili kompaniju, a mi ćemo to detaljno dokumentirati - rekao je Musk na nedavno održanom DealBook Summitu.

U 2022. Twitterov prihod od oglašavanja iznosio je oko četiri milijarde dolara. Insider Intelligence procjenjuje da će ove godine pasti na 1,9 milijardi dolara. Nakon Muskovog ispada protiv velikih oglašivača, X navodno namjerava iskoristiti male i srednje tvrtke kako bi nadoknadio gubitak oglašavanja od velikih tvrtki.

U novom izvješću The Financial Timesa tvrdi se da će se X sada okrenuti prema malim i srednjim tvrtkama kako bi povećao prihod nakon što je Musk razljutio velike brendove podržavajući antisemitski sadržaj.

- Mala i srednja poduzeća vrlo su značajan motor koji smo definitivno podcjenjivali dugo vremena. To je uvijek bio dio plana, sada ćemo ići još dalje s tim - rekli su iz X-a. 

25. travanj 2024 03:55