Ukratko
StoryEditor

Blaž Ferenc (A1): Ljudski resursi imaju stratešku ulogu u poslovanju svake kompanije

18. Listopad 2024.
Blaž Fernc, glavni direktor za ljudske potencijale, korporativne komunikacije i održivost poslovanja u A1 Hrvatska i A1 Slovenija
Svjesni smo da današnje kompetitivno stanje na tržištu rada stavlja zaposlenika u središte više nego ikada prije te da danas zaposlenik bira poslodavca, ne obrnuto

Velike promjene doživjeli su odjeli ljudskih resursa u posljednjih desetak godina. Prije su se uglavnom bavili administracijom, zapošljavanjem i rješavanjem operativnih pitanja, ističe Blaž Ferenc, glavni direktor za ljudske potencijale, korporativne komunikacije i održivost poslovanja u A1 Hrvatska i A1 Slovenija, a danas imaju stratešku ulogu u poslovanju svake kompanije.

Što je onda danas uloga ljudskih resursa u tvrtkama?

– Postali smo integralni dio poslovanja, a naša uloga nije samo konzultantska, već pokriva širok spektar područja. Osim tradicionalnih zadataka poput zapošljavanja i operativne podrške, ljudski resursi utječu na razvoj zaposlenika, stvaranje i održavanje korporativne kulture, upravljanje promjenama te osiguravaju motivirajuće okružje i utječu na angažman zaposlenika. Pritom je važan dio našeg posla i analiza podataka kako bismo donosili bolje odluke pri upravljanju radnom snagom, predviđali buduće potrebe i prilagođavali strategije. Ljudski resursi utječu i na inovacije, produktivnost i na ukupnu poslovnu strategiju kompanije, pri čemu je naša uloga stvarati i održavati okružje u kojem se zaposlenici razvijaju i ostvaruju svoj puni potencijal, što direktno pridonosi uspjehu kompanije.

Kako tvrtke odabiru zaposlenike i zaposlenici tvrtke?

– Odabir zaposlenika uvelike ovisi i o industriji u kojoj kompanija posluje. A1 Hrvatska je tehnološka kompanija sa širokim rasponom zapošljavanja, od razvoja, prodaje, marketinga, podrške korisnicima i slično. Bitno nam je da zaposlenici dijele naše vrijednosti te da su spremni učiti i rasti s kompanijom. Dugoročno planiranje radne snage iznimno je važno, pogotovo kada govorimo o vještinama budućnosti i novim poslovima koje donose trendovi i digitalizacija. Zato svojim zaposlenicima omogućujemo internu mobilnost i prilike za edukacije i prekvalifikacije kako bi se razvili u stručnjake za određeno područje. Svjesni smo da današnje kompetitivno stanje na tržištu rada stavlja zaposlenika u središte više nego ikada prije te da danas zaposlenik bira poslodavca, ne obrnuto. Činjenica je da su svi poslodavci u tržišnoj situaciji manjka kvalitetne radne snage, a taj trend će ostati, ne samo zbog digitalizacije i ubrzanog razvoja tehnologije, nego i zbog otvaranja granica na tržištu zapošljavanja.

Na koji način ljudski resursi sudjeluju u ostvarivanju ESG ciljeva?

– Ljudski su resursi iznimno važni, a pritom se prije svega referiramo na društvenu komponentu ESG-a jer je ona usmjerena na stvaranje kulturnih i vrijednosnih odrednica te dobrobit zaposlenika. Na primjer provodimo projekte poput STEMfemme, kojim studenticama STEM (science, technology, engineering i mathematics) fakulteta nudimo priliku da se prijave na osmotjednu plaćenu stručnu praksu u područjima data analytics i data science. A1 Hrvatska je i među prvim kompanijama u Hrvatskoj koja je dobila certifikat ‘Equal Pay Champion‘ tvrtke SELECTIO Grupa, koji se vodi načelom ‘jednaka plaća za jednaki rad‘. Ljudski resursi svojim utjecajem stvaraju i kulturu zelene transformacije s ciljem da svaka pozicija u kompaniji postane održiva.

Kako se brinete o zaposlenicima?

– Pratimo kakvo je zadovoljstvo internim istraživanjima i prema njima uvodimo nove materijalne i nematerijalne pogodnosti i programe. Važno nam je da temeljem onoga što nam kažu naši zaposlenici radimo na tome da uvijek podižemo ljestvicu, ali da vidimo i u čemu smo već dobri. Tako smo za svoje zaposlenike u zadnjih godinu dana, među ostalim, pokrenuli A1 Program pomoći, u kojem svi A1 zaposlenici i članovi njihovih obitelji anonimno i besplatno mogu dobiti profesionalnu pomoć u područjima psihološke i zdravstvene dobrobiti te financijskog i pravnog savjetovanja. Pokrenut je i program A1 Kreda, koji omogućava subvencionirane nenamjenske gotovinske kredite. Svakog zaposlenika gledamo kao bitnu kariku u lancu i zato pružamo razne edukacije i prilike za profesionalni razvoj. Ključ za sve su dobri odnosi i otvorena komunikacija.

Koje promjene donosi AI pri otvaranju novih radnih mjesta?

– Korištenje AI-ja oslobađa kapacitete ljudskih resursa koji se mogu baviti inovativnijim poslovima i zato ga primjenjujemo u svim dijelovima kompanije gdje to ima smisla. Primjerice GenAI integriran je u naše digitalno okružje i olakšava svakodnevni rad, a tu je i naš chatbot Bob Rock. Također, u operativnim procesima upotrebljavamo RPA robote i druge oblike automatizacije. U analizi poslovnih podataka koristimo se prediktivnim modelima. Naravno, moderne tehnologije upotrebljavamo za izvršavanje osnovnih ponavljajućih radnji kako bismo zaposlenicima oslobodili vrijeme za zanimljivije aktivnosti i stručno usavršavanje. Prema izvještaju Svjetskoga ekonomskog foruma u idućih pet godina AI će biti zaslužan za stvaranje desetaka milijuna novih radnih mjesta, a tržište će tražiti talente koji poznaju analizu podataka, strojno učenje i procesiranje prirodnog jezika, kao što već danas traži prompt-menadžere za upravljanje dostupnim alatima temeljenim na umjetnoj inteligenciji. 

Sadržaj nastao u suradnji s A1 Hrvatska

26. listopad 2024 12:41