Ukratko
StoryEditor

Ekonomska i upravna škola Osijek osvojila je treće izdanje Hrvatske ekonomske olimpijade

11. Lipanj 2024.
Hrvatska ekonomska olimpijada

U srijedu, 29. svibnja 2024. godine, održano je natjecanje Hrvatska ekonomska olimpijada (Croatian Economics Olympiad – CEO), na kojem su srednjoškolci ekonomskih usmjerenja imali priliku pokazati svoje vještine snalaženja u svijetu odraslih i upravljanja financijama, kroz „igricu” Financial Literacy Game. Na natjecanju su sudjelovali učenici iz ukupno 18 škola diljem Hrvatske, njih ukupno 208.

Titulu najboljeg tima osvojio je EIUSOS iz Ekonomske i upravne škole Osijek s ukupno osvojenih 11 255 390 bodova. U pobjedničkom timu bile su učenice Dora Pavić, Daria Tutić i Matea Vukčević te učenici Patrik Kajić i Patrik Biber, uz pomoć mentorica Sanje Arambašić i Antonije Čalić. Ovom pobjedom, ujedno su ostvarili i pravo sudjelovanja na međunarodnom natjecanju International Economics Olympiad (IEO).

Drugo mjestu osvojio je tim Avengers alliance iz Srednje škole Dalj s ukupno osvojenih 10 287 497 bodova, dok je treći bio tim imena 187 iz Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar s ukupno osvojenih 10 015 606 bodova.

Učenik s najviše pojedinačno osvojenih bodova je Ivan Vukelić iz Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar, koji je s 4 131 308 bodova osvojio prvo mjesto u pojedinačnom poretku. Vito Pizek iz Gospodarske škole Varaždin, s 4 117 054 bodova zauzeo je drugo mjesto, a Jan Štefec iz Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar je s osvojenih 4 088 695 bodova zauzeo treće mjesto.

Pobjednike čeka međunarodno natjecanje krajem srpnja

Pobjednički tim će ove godine sudjelovati na International Economics Olympiad od 22. srpnja do 31. srpnja, a natjecatelji će svoje vještine pokazati u tri kategorije. Prvi je dio posvećen financijskoj pismenosti i obuhvaća skup od 25 pitanja s višestrukim odabirom usmjerenih na različite aspekte financijske pismenosti. Drugi dio, ekonomija, predstavlja mješavinu otvorenih pitanja s višestrukim odgovorima o teoriji i praksi ekonomije. Treći dio, poslovni slučaj, uključuje prezentaciju rješenja slučaja pred panelom sudaca na engleskom jeziku.

Međunarodna ekonomska olimpijada godišnje je natjecanje za učenike srednjih škola diljem svijeta u područjima ekonomije i financija. IEO podržava i Eric Maskin, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju iz 2007. godine.

IEO ima za cilj promovirati obrazovanje iz ekonomije i financijske pismenosti u srednjim školama diljem svijeta te održavati visok standard međunarodnih natjecanja. Osim toga, olimpijada stvara priliku za razmjenu informacija o nastavnim planovima i praksama širom svijeta. Otkriva, izaziva, ujedinjuje i nagrađuje mlade ljude koji su izuzetno zainteresirani za ekonomiju te razvija liderstvo među mladim talentiranim ekonomistima. Dodatno, potiče prijateljske odnose, međunarodnu komunikaciju i duh natjecanja među mladima.

Organizacijom Hrvatske ekonomske olimpijade, najvećeg takvog natjecanja za srednjoškolce u Hrvatskoj, već treću godinu Centar za razvoj mladih (CERM) nosi licencu IEO-a, a najavljena je organizacija i u 2025. godini. Pred međunarodno natjecanje, hrvatski „olimpijci" će se početkom srpnja okupiti na završnici natjecanja na Sveučilištu u Zadru, gdje će im se dodijeliti nagrade te će ih se pripremati na boot campu koji organizira CERM, kako bi postigli što bolji plasman na IEO-u.

Želimo puno sreće Ekonomskoj i upravnoj školi Osijek na International Economics Olympiad, gdje će predstavljati našu zemlju i pokazati svoje znanje, s nadom za što bolji uspjeh za Hrvatsku.

Detaljni poredak timova i pojedinačni plasman sudionika, dostupan je na službenoj stranici natjecanja.

11. lipanj 2024 10:06